2024. július 17., szerda

ÚJ KÖNYVEK

ÅSA LARSSON: KRISTÁLYTEMPLOM

Åsa Larsson krimije Kirunában egy gyülekezetben játszódik. A csoport szentélyében, a Kristálytemplomban találnak rá az egyik szellemi vezető, Viktor Strandgård holttestére. A nyomozás egy helyben topog, a zárt közösség tagjai szemmel láthatóan fontos információkat tartanak vissza. Az áldozat nővérének hívására visszatér a településre a jelenleg ügyvédként a fővárosban dolgozó Rebecka Martinsson. Ő itt nőtt fel, évekkel ezelőtt elhagyta Kirunát, a gyülekezet tagja volt és Viktorhoz is több fűzte, mint egyszerű ismeretség.
Amikor belekotor a gyülekezet állóvizébe, komoly ellenállással, sőt fenyegetéssel kénytelen szembesülni.

JOHAN THEORIN: A FALON TÚL

A nagyszüleinél, Öland szigetén nyaraló hatéves kisfiú, amikor rövid időre magára hagyják, átmászik a kert végében lévő falon és eltűnik. Az egész falu hosszú időn át kutat utána, de nem kerül elő, valószínűleg meggyilkolták. Édesanyját húsz év elteltével sem hagyja nyugodni az ügy, amikor új nyom kerül elő, a kisfiú egyik szandálja.

Júlia, az anya, édesapjával együtt nyomozásba kezd. Minden nyom a sziget egykori fekete báránya, Nils Kant felé mutat, valószínűleg ő ragadhatta el az ártatlan kisgyereket, de az ő életének fonala is a homályba vész, a két ügy pedig keresztezi egymást.


THOMAS ENGER: HEGEK

Henning Juul, a jónevű internetes újságíró két évig lábadozik, miután nem kisebb lelki trauma éri, mint hogy nem tudta kimenteni kisfiát egy tűzből. A lakásában keletkezett lángok őt sem kímélték, arcán csúnya hegek keletkeztek. Miután két év elteltével visszatér munkahelyére, a dolgok eléggé megváltoztak. Egykori tanítványa a főnök, közvetlen munkatársa pedig egykori feleségének az aktuális párja. Első oknyomozó ügye egy lány halála, akit egy parkban felállított sátorban találnak megkövezve, ami muzulmán vallási indítékú gyilkosságra utal, annál is inkább, mivel a lány barátja pakisztáni származású.

Juul régi kapcsolatait felmelegítve nyomozni kezd és egészen más indítékokra lel.

A három könyv a skandináv krimik magyar úttörőjénél, az Animus kiadónál jelentek meg.