2024. július 16., kedd

Átlépett a határon a misszió

Magyarkanizsán tegnap megnyílt a Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál

Iván Attila és Csabai Ferenc a megnyitón (Fotó: Miskolci Magdolna)

Péntek délelőtt már megkezdődött a magyarkanizsai Cnesa OMI mozi termében azoknak a filmeknek a vetítése, amelyekkel a Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztiválra neveztek be alkotóik, az ünnepélyes megnyitót azonban csak kora délután tartották.

A megjelenteket Iván Attila, a magyarkanizsai társszervező Cinema Filmműhely elnöke üdvözölte, majd Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester mondott alkalmi köszöntőt, reményét fejezve ki, hogy van elegendő tenni akarás az egyetlen, magyar nyelvű természetfilm-fesztivál tovább éltetésére.

Csabai Ferenc, a magyarországi, szegedi székhelyű Kétágú Hegy Természetvédelmi és Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke a megnyitó beszédében elmondta, hét év után az idén először fordult elő, hogy nem rendezték meg a Pusztaszeri Természetfilm-fesztivált, és amikor már veszni látszott a misszió, akkor úgy döntöttek, megpróbálják valahogyan átvinni. Így tevődött át a magyar természetfilm népszerűsítésének ügye Magyarországról Magyarkanizsára – melyről Csabai Ferenc elárulta, hogy itt volt az első hivatalos rév a Tiszán. De vajon révbe értek-e a szervezők? – tette fel a kérdést, amire a nevezők jelentős száma önmagában igenlő választ adott. Hiszen a Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztiválra 45 versenymű érkezett. A legjobb alkotás a magyarkanizsai önkormányzat által felajánlott 1000 eurós fődíjat kapja majd. A zsűri elnöke dr. Kormos Ildikó filmrendező, a zsűri tagjai: Kapitány Katalin szerkesztő, Siflis Zoltán filmrendező, Tolnai Szabolcs filmrendező, Seres Tamás rendező.

A vetítések szombaton egész nap tartanak délelőtt 10 órától, az ünnepélyes díjkiosztó pedig vasárnap délben lesz.

A szombaton megtekinthető, 26. alkotás rendezője Szabados Tamás (HU), a film címe Forrás-befoglalás – Oszlopó-forrás. 27. Karáth Imre (HU): Természetvédelmi körkép, 28. Csejtei Tamás (HU): A lábodi dám, 29. Kocsis Tibor (HU): Talpalatnyi zöld, 30. Berta Enikő (HU): Nagyvárosi madarak, 31. Bartha Ágnes – Kacsó Sándor (RO): Kárpáti kalandverseny, 32. Keresztúri Ferenc – Farkas Péter (HU): Ínséges idők (Édeni főbérlők 2. rész), 33. Török Béla (HU): Tengeri szél, 34. Lukács Attila (SRB): A bánáti nagyhomok (2 rész: Ébredés), 35. Filep Tibor (HU): A Harang-völgyben, 36. György Gábor (HU): A megyer-hegyi tengerszem.

Az ebédszünet után 14 órakor folytatódnak a vetítések. 37. Cséke Zsolt (HU): A madármentő pusztadoktor, 38. Hajdu János (HU): Hermelin és hurvínek, 39. Zajti Gábor (HU): Kincseskert, 40. Csejtei Tamás (HU): Irány a csodás Afrika 4.

A kávészünetet követően 16.30-tól Amiről Erdély kövei mesélnek címmel Veres Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszékének geológus doktorandusz hallgatója tart virtuális körutazással fűszerezett előadást. Majd újra filmek következnek. 41. Sáfrány József (HU): Ősz, kikerics, görgény, 42. Bihari László – Papp Réka Kinga (HU): Ökobébi, 43. Hajnal Péter (HU): Budapest természeti értékei – a Rákos-patak mentén, 44. Szabados Tamás (HU): Forrás-befoglalás – Őzbereki-forrás, 45. Mosonyi Szabolcs (HU): Endemica Hungarica.