2024. július 17., szerda

ÚJ KÖNYVEK

Lissa Price: A testbérlők

A Földön pusztító háborút követően eltűnnek a középkorúak, maradnak a gyerekek és a szépkorúak, akik az orvostudomány vívmányainak köszönhetően 150–200 évig is képesek élni, csak hát a test nem bírja ezt annyira. Ezért is nagy áttörés az, hogy az idősebbek fiatalok testét vehetik bérbe, és élhetnek olyan életet, amelyre már nem lennének képesek.
Callie, a 16 éves lány, hogy saját és öccse megélhetését biztosítsa, bérbe adja testét, ám a rendszer meghibásodásra miatt öntudatra ébred, és így él idős bérlője gazdag életében. Hamarosan kiderül, hogy a testbérlés mögött egy sokkal veszélyesebb terv húzódik, és bérlője ennek megakadályozása céljából bújt az ő testébe.
Price regényét a világszerte hatalmas sikert elért Éhezők Viadala trilógia utódaként emlegetik, több nyelven is megjelent, magyarul az Agave Kiadónál.

Brandon Hackett: Az ember könyve

Egy űrhajó háromezer embert ragad el a Földről, többek között Attilát a budapesti kamaszt, kutyájával, Jurij Vitkov orosz vállalkozót feleségével és lányával, Aurórával együtt, de itt van köztük egy idős férfi is, aki a végtelennek tűnő utazás során kedvenc földi regényét írja újra emlékezetből. Az utazás során kialakul az űrhajóban is az emberre jellemző rétegződés, kiválnak a vezérek, a lázadók és a kisstílű gengszterek.
Az utasok nem tudják, hova tartanak és milyen céllal. Mint később kiderül, az űrhajó vezetői saját civilizációjukba viszik magukkal őket, ahol egész más irányba halad az evolúció és az emberek génjeikkel vérfrissítésnek kellenek. Annak ellenére, hogy sci-fi regényről van szó, az örök és talán teljes egészében soha meg nem válaszolható kérdés mindvégig ott van, az, hogy hogyan tudnak hőseink minden körülmények között is emberek, önmaguk maradni, megőrizni gyökereiket, jellemvonásaikat.
A Brandon Hackett írói álnév, amely mögött egy magyar fiatalember, Markovics Botond van, az Sfmag.hu internetes sci-fi magazin alapítója, aki 2009-ben elnyerte a műfaj kiemelkedőit jutalmazó Zsoldos Péter-díjat. Az ember könyve az Agave Kiadónál az Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

Kondor Vilmos: Budapest novemberben

Kondor Vilmos ötrészes sorozatának befejező könyvéről van szó. A sorozat főhőse Gordon Zsigmond újságíró, akinek a bűnügyein keresztül egyedülálló módon villan fel előttünk az 1930-as, ’40-es és ’50-es évek Magyarországa, a politikai viszony, a társadalmi légkör.
A Bécsben élő Gordonnak a boncteremben fogadott lányának holttestét kellene azonosítania, ám a helyszínen kiderül, hogy noha a lánynál talált papírok stimmelnek, az asztalon egy ismeretlen áldozat fekszik. Gordon útnak indul Budapestre, ahová azóta nem tette be a lábát, hogy elmenekült az ÁVO fogságából. A határátlépés után az osztrákok lezárják a határt, 1956 novembere van, Magyarországon kitör a forradalom. Az általános zűrzavarban kell Gordonnak megtalálnia fogadott lányát, Emmát és szembesülni múltja szereplőivel.