2024. szeptember 3., kedd

A rémregények tarolnak a tizenéveseknél

A szabadkai Városi Könyvtárban járva utánanéztünk, mit olvasnak a felnőttek, és mit a diákok

A felnőttosztály új, népszerű könyvei (Fotó: Lukács Melinda)

Sokak számára a nyári szünidő és a szabadságok elengedhetetlen kelléke a könyv. A szabadkai Városi Könyvtárban járva arra kerestem a választ, hogy mit olvasnak nyáron a fiatalok és az idősebbek. Berényi Eszter, a szabadkai Városi Könyvtár felnőttosztályának tájékoztató könyvtárosa új könyveket ajánlott:

– Nyáron a felnőttosztályon felélénkül az élet. Ilyenkor több kalandregényt olvas a tagságunk, a krimi és a szerelmes regények pedig mindig keresettek. A fiatalabbakra vonatkozik inkább, hogy előszeretettel választják a sci-fi- és vámpírtörténeteket. Havonta érkeznek új könyvek, közülük ajánljuk többek között Ken Follett Az idők végezetéig címűművét, amely A katedrális folytatása. Ugyanabban az angliai városban, Kingsbridge-ben játszódik, csak kétszáz évvel később, a 14. században, a szereplők pedig a katedrális építőinek leszármazottai. A krimikedvelők bizonyára megörülnek Harlan Cobenfelkapott krimiíró, Senkinek egy szót sem című alkotásának, amelyet az elmúlt évtized legjobb krimikönyveként emlegetnek. A romantikus regények kedvelőinek, a nálunk kedvelt írók listavezetőjének számító Sidney Lawrence, vagyis Radnai Gáborné Örökké Veled című könyvét ajánljuk, de ugyancsak érdekfeszítő Barbara Taylor Bradford Levél egy idegentől c. műve is. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az 1978-ban született Finy Petra Madárasszony könyvét sem, amely a népszerű mesekönyvíró első felnőttregénye, habár 2006-ban kiadott már egy verseskötetet felnőtteknek – mondta.

Omerović Heléna, a szabadkai Városi Könyvtár gyermekrészlegének tájékoztató könyvtárosa elmesélte, hogy milyen könyveket szeretnek a diákok:

– Ellentétben a felnőttosztállyal, a gyermekosztályon a tanév idején nagyobb a mozgolódás a házi olvasmányok miatt, de az olvasni szerető diákok nyaralásra is visznek magukkal könyveket. A kisebbeknek szép leporellókat, mondókás és verses könyveket ajánlunk. Nagy szeretettel kínáljuk azoknak az irodalmároknak a könyveit is, akik vendégeink voltak, például Finy Petra, Lackfi János és Bosnyák Viktória, hiszen az ő könyveiket is szeretettel kölcsönzik ki az alsósok, főleg az elsősök és a másodikosok. A harmadikosok-negyedikesek körében népszerűek a Geronimo Stilton egér-újságíró kalandjai. Ehhez hozzájárulnak a rövid fejezetek, a nagy betűk és a sok kép. Rohanó világunk a gyerekek ízlésében is érződik. Inkább azokat a könyveket választják, amelyek gyorsan letudhatók. Mi még szívesen olvastuk például a Tüskevárat, a mai gyerekek viszont általában képtelenek három oldalon keresztül a napfelkeltéről olvasni. Számukra a cselekmény a fontos, a leírások nem érdeklik őket. Ami még fontos, az a könyv kinézete. Hiába is ajánlunk nekik egy remek regényt, ha nincs látványos borítóban. Szerencsére az új könyveink látványosak és rengeteg illusztrációt tartalmaznak. A külföldi írók közül népszerűek Thomas Brezina könyvei, aki férfi létére lányoknak is írt például A fiúk kizárva és a Pssszt! A mi titkunk regényeket. Ezek ideálisak nyárra, mert általuk könnyen lehet megszerettetni a diákokkal az olvasást. A felsősöknek például Böszörményi Gyula könyveit ajánljuk. A hetedikesek és nyolcadikosok viszont előszeretettek olvassák a rém- és vámpírtörténeteket, például Darren Shan könyveit. Akadnak tanárok, akik nyári szünidőre is feladják a házi olvasmányokat. Ezt nem tartom helyesnek, mert mire feldolgozásra kerül egy-egy mű, részben már elfelejtik azt a diákok. Nyáron inkább kikapcsolódásnak kellene lennie az olvasásnak, hiszen ilyenkor merülhetnek el a diákok azokban a témákba, amelyek valóban érdeklik őket – hallottuk a könyvtárostól.