2024. július 17., szerda

Új könyvek

Stephen King: A búra alatt

King regényének helyszíne Chesters Mill, egy tipikus amerikai kisváros, természetesen Maine államban. Van itt minden, helyi vállalkozó, aki a politikai életet is gátlástalanul irányítja, a pénzeket meg ellenőrzése alatt tartja, azután itt van Ifi, a fia, aki bandájával állandóan felfordulást okoz, amelyet rendre az apjának kell elsimítania, és itt van Dale Barbara, a szakács, aki összetűzésbe kerül Ifivel, aki bandájával együtt alaposan helybenhagyja őt, ezért Barbie úgy dönt, távozik a városból.

Azonban, mielőtt elhagyná Chesters Millt, egy üvegbúra ereszkedik a városra, amely hermetikusan elzárja azt a külvilágtól. Sem ki, sem be nem juthat senki, és nem is tudja senki, mi lehet ez.

Mindenesetre, bezárva a kupola alá, előjönnek az indulatok, a rendezetlen ügyek.

Stephen King kétkötetes regénye az Európa Könyvkiadónál jelent meg.

Harlan Coben: Bűnösnek nyilvánítva

A tévés újságíróként pedofilok lebuktatására specializálódott Wendy Tynes csapdába csalja Dan Mercert. A férfit szabadlábra helyezik, köszönve jó ügyvédjének, ám a megrontás bélyege rajta marad, és egy öntörvénykezésre vállalkozó férfi meggyilkolja. Miután Wendy beleássa magát az ügybe, kiderül, hogy nem is minden annyira fekete-fehér, a nyomok a férfi egyetemista korszakába vezetnek vissza, akkori ügyekhez.

Napjaink egyik legsikeresebb amerikai krimiszerzője Harlan Coben ebben a regényében napjaink realitását, a közösségi oldalakat, a blogokat, az internetes vírusokat veszi górcső alá és mutat rá, hogy a cybertérben, a Facebook és a hasonló oldalak népszerűsége és elterjedtsége következtében senki és semmi sincs biztonságban. A könyv a Jaffa Kiadónál jelent meg magyar nyelven.

Andy Mulligan: Trash

Egy szegény, harmadik világbeli országban a legszegényebbek a szeméttelep mellett élnek. Idősek, fiatalok egész nap dolgoznak: túrnak, guberálnak azért, hogy ne haljanak éhen. Az egyik kisfiú itt lel egy táskára, elsőre értelmezhetetlen tartalommal. A rendőrség számára is nagyon fontos a táska, de a fiú nem adja át nekik, ehelyett barátaival nyomozásba kezd, emiatt hamarosan az életük is veszélybe kerül. A nyomok politikusokhoz, korrupcióhoz és az ennek utána járni szándékozó, börtönbe vetett férfihoz vezetnek. A regényből, amely Athenaeum Kiadónál jelent meg, Stephen Daldry készít filmet.