2024. július 17., szerda

Csáth Gézáról szerbül

Az újvidéki Szerb Matica Könyvtárában virtuális kiállítás mutatja be a szabadkai születésű író életét és munkásságát

(Dávid Csilla felvétele)

A Szerb Matica Könyvtárának munkatársai 2011 óta rendeznek elektronikus kiállításokat, amelyek híres személyek vagy események kerek évfordulóihoz kötődnek. Nemzeti és nemzetközi jelentőségű művészek, gondolkodók, tudósok, közéleti személyiségek életét, munkásságát mutatják be a havonként újuló kiállítások.

Az idén 13 kiállítást tekinthetnek meg a könyvtár látogatói, köztük a 100 éve született Örkény Istvánról és a 125 évvel ezelőtt született Csáth Gézáról szólót. A virtuális Csáth-kiállítás néhány nappal ezelőtt „nyílt meg”, alkotói Ivana Grgurić és Heinermann Péter könyvtárosok, szerkesztője pedig Miro Vuksanović, a könyvtár igazgatója.

A két alkotótól megtudtuk, hogy az olvasás népszerűsítése és az ismeretterjesztés mellett a könyvtár állományában föllelhető kiadványokat is népszerűsíteni hivatott egy-egy ilyen bemutató. A Csáth-összeállítás például az írótól vett idézetek, a róla és környezetéről készült fényképek, kézzel írott naplójának beszkennelt oldalai, rajzai stb. mellett tartalmazza a Matica Srpska állományában föllelhető kiadványok címlapjainak másolatát is. Heinermann Péter elmondta, összesen 159 Csáthtal kapcsolatba hozható publikációval rendelkezik a könyvtár, melyek zöme magyar nyelvű, de 15 szerb és egy szlovák nyelven íródott anyagot is találtak az íróról. Mindazonáltal a 84 oldalas Power Point bemutató összeállításakor nem csak saját állományukra támaszkodtak: internetes és egyéb forrásokat is számba vettek.

A virtuális kiállítások ötlete két évvel ezelőtt fogant meg. Ez az elektronikus forma tavaly már teljes egészében fölváltotta a könyvtárban több évtizedes hagyománnyal rendelkező „tapintható”, üvegvitrines időszaki kiállításokat. A modernizációra azért volt szükség, mert a könyvtár látogatói többnyire fiatalok, egyetemisták, és ez a forma közelebb áll hozzájuk. Így végignézhetik a pergő képeket, amíg várakoznak a lekért könyvre – mondta Ivana Grgurić.

A Csáth Gézáról szóló, szerb nyelvű anyag szeptember 26-ig tekinthető meg a Szerb Matica Könyvtárának katalógustermében, vagy letölthető a könyvtár honlapjáról (www.bms.rs).