2024. július 16., kedd

Gyümölcshozó irodalmi zarándokhely

Hatvanéves a Magyarkanizsai Írótábor – Ünnepélyes keretek között megnyílt a négynapos rendezvénysorozat
Koncz István költő és Dobó Tihamér festő szobránál (Fotók: Molnár Edvárd) A Magyarkanizsai Írótábor népkerti emlékművének megkoszorúzásával vette kezdetét szerda délután a jeles jubileumot ünneplő irodalmi találkozó négynapos rendezvénysorozata.

A megjelenteket Krekuska Róbert, a magyarkanizsai önkormányzat munkatársa üdvözölte, külön köszöntötte Várkonyi Zsoltot, a Magyar Nemzeti Tanács közigazgatási hivatalának elnökét, Zsoldos Ferencet, az MNT alelnökét, Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármestert, Bányai Jánost, az írótábor szervezőbizottságának elnökét és Németh Ferencet, a Forum kiadó igazgatóját.

Ünnepi beszédében Várkonyi Zsolt kiemelte, hogy 60. jubileumához érkezett a Magyarkanizsai Írótábor, miután 1952-ben Gál László, Laták István, Majtényi Mihály, Súlhóf József és Bogdánfi Sándor megtették az első lépéseket az írótábor életre hívása felé, első évben Csantavéren, majd pedig Kanizsán, mely azóta is az állandó házigazda szerepét tölti be.

France Filipićnek, Szilágyi Károlynak és Saffer Pálnak a gondolatait idézve elmondta, hogy a kanizsai írótalálkozók az évek folyamán meghozták gyümölcsüket: itt fogalmazódott meg több antológia ötlete, megannyi versfordítás született, itt érett vállalkozássá az újvidéki magyar kiadóház, a Forum nem egy terve… Az írótábor iránti érdeklődés egyre nőtt, s akárcsak egykor, ma is a vitából és közös gondolkodásból eredő szellemiséget jeleníti meg. Ugyanakkor jövőbe vetíthető szerepe is van, hiszen ma is léteznek megválaszolatlan kérdések, ki nem írt gondolatok, feltáratlan témakörök.

A Magyar Nemzeti Tanács méltányolja és tiszteli mindazoknak az erőfeszítését, akik létrehozták és fenntartották az írótábort, ezért kiemelt jelentőségű vajdasági magyar hivatásos rendezvényként határozta meg, a magyarkanizsai József Attila Könyvtárnak pedig, mint a rendezvény házigazdájának, társalapítójává vált – hangsúlyozta Várkonyi Zsolt. Hozzáfűzte: az MNT támogatja az írótábor fennmaradását és szellemi műhelyként való továbbélését erkölcsi és anyagi értelemben egyaránt.

A részvevők az írótábor emlékművénél, a Népkertben
Az írótábor emlékműve előtt a magyarkanizsai önkormányzat nevében Nyilas Mihály, az MNT nevében Várkonyi Zsolt és Zsoldos Ferenc, az írótábor szervezőbizottsága nevében Bányai János, valamint
, a József Attila Könyvtár igazgatója helyezett el koszorút.

Ezt követően a megnyitóünnepség a városháza előtti parkban folytatódott. Itt ismét Krekuska Róbert köszöntötte a részvevőket, köszönetet mondva mindazoknak, akik jóvoltából irodalmi zarándokhellyé vált Magyarkanizsai. Koncz István költő és Dobó Tihamér festő szobra előtt Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális tanácsosa, Katkics Zoltán, a magyarkanizsai községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja, valamint Bányai János helyezett el koszorút.

A hatvanadik írótábort köszöntő ünnepi beszédét követően Bányai János megnyitotta Dormán Lászlónak a hajdani írótáborok alkalmával lencsevégre kapott írók, költők, politikusok, illetve, ahogyan a fotóművész fogalmazott: „főszerkesztők és cenzorok, vezérigazgatók és párttitkárok, besúgók és más cinkárosok” portréiból készült alkalmi kiállítást.

A 60. Magyarkanizsai Írótábor keretében csütörtökön rendhagyó irodalmi órák lesznek az iskolákban, majd a Szemtől-szembe program során beszélgetnek írók a könyveikről, könyvkiadók az írókról a Tisza-parti Balkán teraszon.