2024. július 16., kedd

Beszélgetések és rögzült pillanatok

HATVANÉVES A MAGYARKANIZSAI ÍRÓTÁBOR Részletek Bányai János megnyitóbeszédeiből – Szemtől szembe: írók a könyveikről, könyvkiadók az írókról

Szerdán estefelé a magyarkanizsai városháza előtti parkban Bányai János, a szervezőbizottság elnöke mondott ünnepi köszöntőt a Magyarkanizsai Írótábor 60 éves jubileuma alkalmából. Többek között kiemelte, hogy az írótábor a vajdasági magyar írók és a hazai meg a külföldi vendégek irodalmi rendezvénye, a találkozás kivételes alkalma, alkalom a beszélgetésre.

– Nincsen ennél nemesebb feladata egy művelődési, főként egy irodalmi rendezvénynek, és ez világos volt azok előtt is, akik először jöttek el, majd a későbbi évek során sorozatosan látogattak Kanizsára, hogy itt, az íróiról és művészeiről nevezetes városban megéljék a találkozás, a beszélgetés, a megértés nemes és felemelő élményét, hogy részük legyen mindabban, amit a nyelv, amelyen beszélünk, lehetővé tesz – mondta megnyitóbeszédében Bányai János.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nemcsak a szavakban kifejezett nyelvről beszél, hanem a tekintet, a mozdulat, az arcjáték nyelvéről is, hiszen egy pillantás, egy kézmozdulat, egy elfordított vagy éppen felénk fordított tekintet sokat elmond rólunk, meg másokról, sőt a világról is, amelyben élünk.

Ezzel vezette fel Dormán László fotóművésznek az elmúlt évek során az írótáborban készített fényképeinek kiállítását.

– Dormán László fotói az írótábor történetét mondják el, ennek a történetnek a szereplőiről beszélnek, mindarról, ami itt, Kanizsán, az írótáborban történt. A fényképészethez hozzátartozik a retus művelete, de Dormán László nem retusál, az ő képei valóban a pillangó szárnycsapásai közötti pillanatot rögzítik, mert fotósként jól tudja, a pillanat nem múlik el, a pillanat velünk van, bennünk rögzül és bennünket rögzít – nyitotta meg Bányai János az alkalmi kiállítást és egyben az írótábort.

Tegnap délután a Balkán teraszon Szemtől szembe, írók a könyveikről, könyvkiadók az írókról címmel a Forum és zEtna kiadók mutatkoztak be. Németh Ferenc, a Forum igazgatója az 55 éves kiadóról, a nemrégiben megjelent és készülő kötetekről szólt. Felhívta a figyelmet a kiadó körül tömörülő új írónemzedékre, majd a jelenlévő szerzők is elmondták gondolataikat a kiadásra váró alkotásaikról. Beszédes István a zEtna köré tömörülő szerzőket kérte szólásra, de megjegyezte, hogy van közöttük, aki az önköltséges szervezés miatt nem tud jelen lenni az írótáborban.

Valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy a szemtől szemben beszélgetésen ezúttal kisszámú vendég vett részt.

Ma délelőtt rendhagyó irodalomórák lesznek az iskolákban, délután folytatódik a szemtől szembe beszélgetés a Balkán teraszon, este ugyanitt a Híd körösök mutatkoznak be, majd a téma a műfordítás lesz.