2024. július 16., kedd

Szemtől szemben

HATVANÉVES A MAGYARKANIZSAI ÍRÓTÁBOR Írók és kiadók, költők és olvasók, írótáborosok és diákok találkozásai

(Fotó Iván László)

A találkozások kivételes alkalmának mondta Bányai János, a szervezőbizottság elnöke a megnyitóbeszédében a Magyarkanizsai Írótábort. Ám kiemelte, hogy a találkozáson nemcsak az írók egymás közötti találkozásait kell érteni, hanem a várossal, a városlakókkal, a Tiszával, felnőttekkel és gyerekekkel való találkozásokat is. Ez azt jelenti, hogy az írótábor már kezdeteiben nyitott volt mind a világ, mind az ország, mind a helyszín felé, és ezt a nyitottságát mindmáig megőrizte – jelentette ki Bányai János.

Ezt a nyitottságot tükrözték a rendhagyó irodalomórák is, melyek során az írótábor vendégei sorra látogatták a község iskoláit. Jódal Rózsa, Bogdán József, Bordás Győző, Terék Anna, Benedek Miklós, Ladik Katalin, Faragó Kornélia, Danyi Magdolna, Oláh Tamás, Kiss Tamás és N. Tóth Anikó volt a diákok vendége csütörtökön és pénteken délelőtt.

Ugyanez a nyitottság nyilvánult meg a csütörtökön délután kezdődött és pénteken délután folytatódott szemtől szemben rendezvényekkel, melyek során bemutatkozott a Forum kiadó és a Zetna, majd írók beszéltek a könyveikről, könyvkiadók pedig az írókról a tanácskozások állandó helyszínéül választott Balkán teraszon a Tisza-parton.

Ugyanitt tartották pénteken este Írótáborok, szellemi táborok címmel a Híd körösök (a Híd folyóirat köré tömörülő ifjú alkotók) bemutatkozását. Ezt követően a műfordítás, irodalom témaköre került terítékre, valamint bemutatták Csubrilo Zoltánnak az írótáborokról készült dokumentumfilmjét.

Szombaton a magyarkanizsai piacon találkoznak az olvasókkal, ismerkednek a helyi ízekkel és hangulattal a jubileumi írótábor részvevői, majd délben a Vándorkulacs díj átadásával ér véget a rendezvénysorozat.