2024. július 17., szerda

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

A La MaMa Belgrádban

A híres New York-i avantgárd színház, a La MaMa ma Zágrábban, csütörtökön pedig Belgrádban vendégszerepel. Az amerikai együttes európai turnéjára a La MaMa Cantata című előadást hozza el, melyet a társulat legendás alapítójának, Ellen Stewartnak (1919–2011) szentelt. A színpadi mű a New York-i avantgárd mozgalom történetét mutatja be Ellen Stewart életén keresztül. Az előadást Elizabeth Swados írta és rendezte, a szerbiai bemutatót szeptember 13-án a Belgrádi Ifjúsági Házban láthatja a közönség.

NOV.ples Kortárs Táncfesztivál Újvidéken

Harmadik alkalommal rendezik meg Újvidéken a NOV.ples Kortárs Táncfesztivált, amely ma kezdődik és péntekig tart. A nyitónapon a War of Fiction című produkciót láthatja a közönség Luis Miguel Félix (Portugália) és Sidney Leoni (Franciaország/Svédország) előadásában a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević-színpadán, a kamarateremben pedig Salamon Eszter (Magyarország/Németország) és Christine De Smedt (Belgium) lép fel Dance#2 című művével. Szerdán Guy Weizman és Roni Haver (Izrael/Hollandia) A falak nyelve című darabját viszi színre a Szerb Nemzeti Színház Balett-társulatának Új Tánc Fóruma. Csütörtökön másodszor lép közönség elé Salamon Eszter, ezúttal a Dance for Nothing című produkciót mutatja be a kamaraszínpadon. A Jovan Đorđević-színen két táncportrét ad elő Christine De Smedt: az egyik (A woman with a diamond) Salamon Eszterről, a másik (I would leave a signature) Alain Platelről szól. A fesztivál zárónapján, szeptember 14-én ugyancsak két hommage-t mutat be a belga előadóművész, aki Xavier Le Roy (Self-reliance) és Jonathan Burrows (The son of a priest) előtt tiszteleg.

Faruk Šehićé a Meša Selimović-díj

A Meša Selimović Regionális Irodalmi Díjat az idén Faruk Šehić bosnyák írónak ítélték oda Könyv az Unáról (Knjiga o Uni) című regényéért. Ebben a rangos elismerésben az a szerző részesülhet, akinek könyve a nyugat-balkáni térségben (Horvátországban, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában vagy Szerbiában) jelent meg az előző év során. A zsűri (Zoran Lešić, Predrag Matvejević, Andrej Nikolaidis, Mirjana Đurđević és Irfan Horozović) a négy ország szelektorai által javasolt 17 kötet közül választotta ki Šehić művét.

A Meša Selimović-díjat 2001-ben alapította a boszniai Tuzla városa azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a kilencvenes évek során megromlott emberi és irodalmi kapcsolatok újjáépítéséhez a térségben.