2024. július 17., szerda

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Ház a Lapos-hegyen

Délkelet-európai írók egy csoportja a Nagykikinda melletti Mokrinban tölt egy teljes hónapot. A Ház a Lapos-hegyen című projekt résztvevőinek egyetlen dolguk van: írni. Az egy hónap leteltének közeledtével az írókcsütörtök este Belgrádban mutatják be, mit sikerült eddig összehozniuk a Mokrinban töltött napjaik során.

A Belgrádi Ifjúsági Házban megrendezendő irodalmi esten fellépnek a projekt résztvevői: Szerbhorváth György író, publicista és Jelena Lengold, az Európai Unió Irodalmi Díjának tavalyi kitüntetettje Vajdaság, illetve Szerbia képviseletében, Ante Tomić Horvátországból, akinek több művét megfilmesítették már, Dušan Čater, az egyik legjelentősebb kortárs szlovén író, Alekszandar Prokopiev, a legtöbb nyelvre lefordított macedón szerző, valamint két közkedvelt irodalmár Bosznia-Hercegovinából, Nenad Veličković és Muharem Bazdulj. Az esi moderátorai Gojko Božović és Srđan V. Tešin lesznek.

Az idén először megrendezett mokrini irodalmi műhely célja a délkelet-európai térség irodalmi potenciáljának fölismerése és népszerűsítése a nemzetközi színtéren.

Európai filmdíj: 47 produkció jelölhető

Két magyar, két szerb és egy-egy bosnyák, illetve macedón film is szerepel az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások között. Az Európai Filmakadémia (EFA) közzétette annak a 47 produkciónak a listáját, amelyet az akadémia 2700 tagja a következő hetekben beszavazhat a filmdíjra jelöltek közé. A jelöléseket november 3-án jelentik be Sevillában, az Európai Filmek Fesztiválján.

Az európai Oscarnak is nevezett díjra jelölhető filmek között szerepel Szabó István Az ajtó és Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása, Miroslav Momčilović Smrt čoveka na Balkanu (A balkáni ember halála), Srđan Dragojević Parada (Parádé) című filmje, valamint Aida Begić szarajevói rendező Djeca (Gyerekek) és a macedón Teona Sztrugar Mitevszka Zsenata koja gi izbrisa szvoite szolzi (Az asszony, aki letörölte könnyeit) című műve. De esélyt kapott a jelölésre az ismertebbek közül Roman Polanski, a Taviani fivérek, Martin Sulik, Ken Loach, Geoffrey Enthoven, Miguel Gomes, Agnieszka Holland, valamint Tomas Alfredson egy-egy alkotása is.