2024. július 17., szerda

Bitef Újvidéken is

Hatodik éve hozzák el Újvidékre a belgrádi BITEF egy-egy előadását. Ezúttal Romeo Castellucci A pásztor fekete fátyla (Il velo nero del pastore) című darabját tekintheti meg a tartományi főváros közönsége vasárnap 20 órai kezdettel.

Az előadást Mark Rothko lett származású, amerikai expresszionista festő gesztusa ihlette, aki egy étterem megrendelésének eleget téve megfestett néhány képet. Alkotás közben azonban ráébredt, hogy alkotásaival szemben felszínes elvárásai vannak a megrendelőinek, ezért olyan, sötét fátyolra emlékeztető festményeket hozott létre, amelyekről azt remélte, hogy elveszik majd az étterem vendégeinek étvágyát. Később még radikálisabb elhatározásra jutott: szerződést szegett, és nem adta oda festményeit az étteremtulajdonosnak. Ma ezek a Rothko-képek a Tate Modern Múzeumban találhatók.

Romei Castellucci olasz rendező előadása a művész magányát, igazságkeresését, a társadalmi elvárásokkal való szembehelyezkedését fejezi ki. A tegnap megtartott újvidéki sajtótájékoztatón az alkotó – aki az előadás díszlet- és jelmeztervezője is – elmondta: a színpadi műnek nincs története, szimbolikus gesztusokból, hangokból, mozdulatokból áll, éppen ezért nagy figyelmet követel a nézőtől.

Jovan Ćirilov szelektor elmondta: az idei BITEF-nek ez volt a nyitóelőadása, éppen azért, mert egy rendkívül erőteljes és jelentős alkotásról van szó.