2024. július 17., szerda

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

VIDA OGNJENOVIĆ A NEMZETKÖZI PEN ALELNÖKE

A Nemzetközi PEN Dél-Koreában megtartott 78. kongresszusán ismét John Ralston Saul kanadai író-teoretikust választották meg a világ legnagyobb írószervezete elnökének. 80 ország 300 delegáltja a Szerbiai PEN Központ elnökét, Vida Ognjenović írót választotta meg a világszervezet alelnökének.

Az idei gjeongdzsui PEN Világkongresszus az irodalom mellett a médiára és az emberi jogokra helyezte a hangsúlyt. A kongresszuson elfogadott nyilatkozatukban a résztvevők felszólították a világ kormányait, a gazdasági tényezőket és egyéneket, hogy ne folyamodjanak cenzúrához, ne korlátozzák és ne ellenőrizzék a digitális médiumok tartalmát, egyúttal követelték, hogy törvényekkel szavatolják az emberi jogok tiszteletben tartását, ideértve a szabad véleménynyilvánítás jogát is. A PEN idei legnagyobb rendezvényének díszvendége két Nobel-díjas író, Wole Soyinka és Jean-Marie Gustave Le Clezio volt.

TITO KÉPZŐMŰVÉSZETI ÍZLÉSE

A belgrádi Jugoszláv Történelmi Múzeumban mától megtekinthető az a tárlat, amely betekintést enged a szocialista Jugoszlávia örökös elnökének, Josip Broz Titónak képzőművészeti ízlésébe. A múzeumban kiállított festmények és szobrok egykor Tito rezidenciáját díszítették. Az 1946 és 1977 között begyűjtött műalkotások között európai és jugoszláv művészek alkotásai egyaránt megtalálhatók. Az elnök elvtárs festménygyűjteménye című tárlaton megtekinthető többek között Gerbrand van den Eeckhout, Rembrant tanítványának egyik vászna, Krsto Hegedušić horvát festő monumentális alkotása, A stubicai csata 1575, amely egykor Tito dolgozószobáját díszítette, valamint Antun Augustinčić Jovanka Brozról készített portréja, amely még soha nem szerepelt kiállításon.

A tárlat október 21-ig látogatható, hétfő kivételével mindennap 10 és 16 óra között.