2024. szeptember 3., kedd

A legszebb hivatás a világon

Hétfőn fogadták Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon is az elsőéves hallgatókat
(Fotó: Molnár Edvárd)

Az új tanévben, ünnepélyes keretek között 55 hallgató vette át a leckekönyvét, és tett fogadalmat, 35 tanító- és 25 óvóképző szakos. Takács Márta, az MTTK megbízott dékánja üdvözölte őket, és hangsúlyozta, hogy az egyetemi oklevéllel valódi értékeket teremtenek, amelyek nemcsak nekik szólnak, hanem az egész vajdasági magyar közösségnek:

–Habár megszokott rendszer szerint dolgozunk, mégis minden év újabb kihívást hoz. Amit pedig nálunk tanulnak és tapasztalnak meg a hallgatók, az minden bizonnyal nemzedékek életét, szokásait határozza meg, hiszen a leendő alsós tagozatos diákok rájuk néznek majd fel – mondta a dékán, aki arra is buzdította a hallgatókat, hogy vegyenek részt a csereprogramokban, és kövessék közösségünk kulturális életét.

Az elsős hallgatóknak Josip Ivanović dékánhelyettes mutatta be a tanárokat és a karukat, amely során kiemelte, hogy a tanítói és óvónői hivatás a legszebb hivatás a világon, mert a gyermekek a forrás utáni tiszta víz, akikkel sok jót lehet megtanítani:

– Csak sajnálni tudom azokat, akik azért iratkoztak ide, mert máshova nem jutottak be. Szenvednek majd ők és a leendő tanítványaik is. Előnyös a karunkat választani, mert nálunk minden órát magyarul lehet hallgatni, és ez ritka Vajdaságban. Ezenkívül ez egy kis létszámú egyetemi kar, ahol megismerjük egymást, emiatt úgymond családias a légköre. Ez mindenképpen előny a nagy karokkal szemben, ahol a hallgatók nagy száma miatt nem alakulhat ki személyes kapcsolat a tanár és a diákok között – hangsúlyozta a dékánhelyettes.

A továbbiakban Czékus Géza dékánhelyettes ismertette a hallgatókkal az esetleges buktatókat, amelyekkel az egyetemista életük során találkozhatnak, és tanácsokat adott a felmerülő problémák kiküszöbölésére. A hallgatókat Gulácsi Beáta, a Hallgatói Önkormányzat vezetője is üdvözölte, a fogadalom után pedig mindenki átvette a leckekönyvét.