2024. szeptember 3., kedd

Több mint száz dal érkezett

December 8-án lesz Szabadkán az Omladina ifjúsági zenei fesztivál, előző nap pedig egy nosztalgiaestre kerül sor

Az idősebb generációk bizonyára még emlékeznek rá, mit jelentett Szabadkának a versenyjellegű Omladina ifjúsági zenei fesztivál, főleg a hetvenes-nyolcvanas években. Akkoriban több zeneszerzőre és előadóra is itt figyeltek fel, majd váltak Jugoszlávia-szerte ismertté. A kilencvenes évek háborús időszaka azonban ezt a fesztivált is eltörölte, de a tavalyi 50 éves fennállását ünnepelve felmerült az újjáélesztésének ötlete is. A szervezők hónapokkal ezelőtt felhívást intéztek fiatal dalszerzőkhöz. A pályázat október elsején zárult le, ennek kapcsán számolt be lapunknak Lengyel Gábor zeneszerző, fesztiváligazgató:

– Több mint száz szerzemény érkezett, ezeket október 15-éig értékeljük. Kovács Kornél zeneszerző, a fesztivál művészeti vezetője választja ki a legjobb húszat, amelyek majd versenybe szállnak a legjobb dal címért. A fesztiválon zsűri értékeli a szerzeményeket, és hirdeti ki a nyertest, de természetesen a közönség is kiválaszthatja a kedvencét. A pályázatnál csupán egy lényeges kitételünk volt, hogy a zeneszerző nem lehet idősebb 27 évnél. A fesztivál előkészületei javában folynak, sajnos kevés pénz áll rendelkezésünkre, ezért mostanában támogatókat keresek. A szervezést máris fiatalok vették át, és célom, hogy az egész fesztivált fiataloknak adjam át, valószínűleg már jövőre. Az idén még én koordinálom, de ez a fesztivál valójában a fiataloké – mondta.

– December hetedikén a városháza dísztermében egy nosztalgiaestet tartunk, a sztárvendég pedig terveink szerint Ibrica Jusić legendás énekes lesz. Utána nosztalgiabulira hívjuk meg a fesztivál résztvevőit a Mladost Mini Klubba, hiszen sokan érkeznek a környező országokból, Szlovéniából, Macedóniából, Boszniából Horvátországból, de ugyanúgy Magyarországról is. Másnap, december 8-án, a szabadkai Sportcsarnokban este nyolc órakor kezdődik a fesztivál, a vendég pedig valószínűleg a Bajaga és Instruktori lesz, akik a másfél órás szünetben zenélnek. A fesztiválon természetesen hallhatjuk a versenyben maradt dalokat is, amelyeket négytagú zsűri – szlovéniai, boszniai, horvátországi és szerbiai zeneszerzők vagy lemezkiadó producerek – bírálnak el. Hasonló lesz minden, mint a régi ifjúsági fesztiválon, csak természetesen korszerűsítjük a hangzást és a látványt. A fesztivál minden korosztálynak való, az ülőjegyeket 600, az állójegyeket 400 dináros áron lehet majd megvásárolni. Minden rendben halad, de ami miatt mégis dühös vagyok, hogy Szabadkának sajnos nincs sem koncert-, sem mozi-, sem színházterme. Elkeserít, hogy a városban nem létezik egy megfelelő hely sem, ahol komoly- és könnyűzenei koncerteket lehetne tartani, vagy musicaleket szervezni. Szabadka valamikor a sport és a művészetek városa volt. Ebből már semmi sem maradt meg – adott hangot a véleményének a fesztiváligazgató.