2024. szeptember 3., kedd

Környezetünk diákszemmel

A szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában tanulók munkáiból nyílt fotókiállítás, amely más iskolákba is vándorol

A Gyermekhét alkalmából a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában nyitották meg a Vojnich Oszkár Polgári Egyesület fotótáborában készült fényképek kiállítását. A tábort az egyesület augusztus utolsó hetében tartotta a horgosi Domus Pacisban. Harminc diák vett részt rajta, több szabadkai és környékbeli iskolából, a résztvevőket pedig Kovács Attila , Novák Mihály és Szilágyi Nándor fotósok vezették be a fényképezés rejtelmeibe.

A kiállításmegnyitón az egybegyűlteket az iskola igazgatója, Jelena SivčVeljanović üdvözölte, és elmondta, hogy a gyermekhéten a diákok bemutathatták azokat a tevékenységeiket, amelyekkel iskolán kívül foglalkoznak, így a fotózást is. Szilágyi Dorottyától, az egyesület elnökétől hallhattuk, hogy harmadik alkalommal került a sor táborra, de az idén az általános iskolás felsősei mellett középiskolások, sőt két óvodás korú gyermek is részt vett rajta, hiszen mai világunkban a fotózást soha sincs túl korán elkezdeni. Hozzátette, hogy táboruk nehéz körülmények között jött létre, támogatást a Tartományi Oktatási és Közigazgatási Nemzeti Titkárságától kaptak, de még így is a felnőtt résztvevők önkéntes alapon foglalkoztak a diákokkal. A kiállításon jelen volt Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár is, aki visszaemlékezett azokra az időkre, amikor gyerek volt, s apja félve adta oda neki fényképezőgépjét, és sok idő elmúlt, mire előhívatták a képeket:

– Manapság más a helyzet, a modern technológia lehetővé teszi, hogy a gyerekek is bátran fotózzanak, épp ezért lehetőséget kell nekik nyújtani, hogy lépést tartsanak a korral – mondta a titkár, és megdicsérte a diákok fotóit. Az iskola tanulói zenével is kedveskedtek az egybegyűlteknek.