2024. szeptember 3., kedd

Az alapokat jelenti

Siflis Zoltán Szabadkai filmalkotók arcképcsarnoka című háromnyelvű kislexikonát bemutatták a szabadkai Városi Könyvtárban is

A szabadkai Szabadegyetem gondozásában megjelent könyvet először az idei palicsi filmfesztiválon mutatták be, ezúttal pedig sor került az ünnepélyes bemutatójára is, a szabadkai Városi Könyvtárban, a két intézmény közös estjén. Az egybegyűlteket Ágoston Pribilla Valéria , a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese üdvözölte. A bemutatón részt vett Siflis Zoltán rendező, a könyv szerzője, Blažo Perović , a Szabadegyetem igazgatója, Đorđe Kuburić író, a könyv egyik recenzense, valamint távollétében felolvasták Fekete J. József irodalomkritikusnak, lapunk munkatársának méltatását.

Mint ahogyan az a könyv bevezetőjében is olvasható, a kislexikon célja, hogy első filmesünk Lifka Sándor 132. születésnapja alkalmából egységesítse néhány nemzedék nyomát, hagyatékát. Ismert vagy kevésbé ismert szabadkai filmesek jegyzéke ez, egyfajta bemutatkozó kis könyv azokról, akik maradandó értéket alkottak a szabadkai filmalkotásban. Egyelőre 41 alkotó szerepel benne, de Blažo Perović elmondása szerint jövőre egy újabb, második vagy bővített kiadását tervezik, új filmalkotókkal és kutatásokkal kibővítve.

A könyvbemutató résztvevői egyetértettek abban, hogy ez a könyv az alapokat jelenti. Fekete J. József is ezt írja a méltatásában: az alap megvan, jöhet a tető! Hozzáteszi, hogy valójában mind a negyvenegy szócikk egy hívószó, hiszen az idehaza és külföldön alkotó filmművészek listájához kívánkoznak például a hivatásos színészek, forgatókönyvírók, az őket ihlető művek szerzői, és azok is, akik Szabadkán kívül ugyanolyan elkötelezettséggel működtek a filmművészet területén.

Siflis Zoltán többek között azt hangoztatta, hogy a televíziós csatornák műsoros képhordozóik letörlésével valójában a létezésünket törlik ki, azokat a filmes emlékeket, amelyekből a jövő generációk meríthetnének. Ennél fogva pedig elengedhetetlen tartja egy ún. filmtár létrehozását, hiszen nem ismerjük eléggé az aktuális filmalkotóinkat sem, nem beszélve a régiekről, a fennmaradt filmek pedig szinte elérhetetlenek.

Az esten részt vett Bakos Árpád és Miroslav Jovančić is, akik munkásságáról szintén olvasni lehet a könyvben, filmzenéikkel és közös zenélésükkel pedig hangulatossá tették a könyvbemutatót.