2024. szeptember 3., kedd

A születésnap részeként a megbocsátás napjai

Színes program, beiratkozás féláron – ez várja az olvasókat a szabadkai Városi Könyvtárban ezen a héten

122. születésnapját ünnepli a szabadkai Városi Könyvtár. Az előző évekhez hasonlóan, az idén is sok jó programot, valamint figyelemre méltó akciót szerveztek az olvasók részére. Ezekről számolt be Dragan Rokvić, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatója és Ágoston Pribilla Valéria igazgatóhelyettes. Mint elmondták, ezen a héten, azaz 13-áig bárki taggá válhat féláron, tehát 400 dinárért, a tagság pedig egy évig érvényes, és a könyvtár minden osztályára, valamint fiókkönyvtára vonatkozik. Ugyancsak ezen a héten sor kerül a megbocsátás napjaira is, amikor lehetőség nyílik a lejárt határidejű könyvek visszajuttatására anélkül, hogy késedelmi díjat kellene fizetni értük:

– Nem kezdünk nyomozásba, hogy mikor, miért és mi okból maradtak el a könyvek. Csupán örülnénk, ha visszajutnának, mert a nyilvántartásunk szerint több mint kétszáz újabb kiadású könyv maradt az olvasóknál, és ezeket nyilván mások is szívesen olvasnák – mondta Ágoston Pribilla Valéria.

A könyvtárnapi programok 11-én, csütörtökön kezdődnek, 18 órától a palicsi fiókkönyvtárban, ahol a palicsi képzőművészeti alkotótábor kiállítását nyitja meg Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja és Dragan Rokvić könyvtárigazgató. Másnap, pénteken, 10.30-tól a Városi Könyvtár kiállítótermében Torok Melinda és Sagmeister Péity Laura Könyves művek – művész könyvek, vagyis az Artist’s Book – Book Art című kiállításának megnyitója lesz. Nyomában 11-től egy másik kiállítás tekinthető meg a katalógusteremben, ahol a Miniatűr könyvek tárlatára kerül sor. Az ünnepi műsor az idén 11.30-kor kezdődik, amely keretében természetesen ezúttal is díjban részesülnek a leghűségesebb olvasók. Az Amerikai kuckóban déltől egy újabb kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, Amerikai szerzők művei a szabadkai Népszínház színpadán címmel. A szombat a gyerekeké, mivel 10 órától születésnapi műhelyfoglalkozás zajlik majd a könyvtár gyerekosztályán. Az október egyébként teljes egészében a könyv hónapja lesz, mivel második felében is várhatók könyvbemutatók és zenés programok a szabadkai Városi Könyvtárban.