2024. július 16., kedd

Ajándékosztás az iskolanapon

Horgoson adták át szerdán az MNT által vásárolt taneszközöket a magyarkanizsai község iskoláinak

A horgosi Október 10. Általános Iskola napján, a diákok színes műsorát követően adta át a Magyar Nemzeti Tanács ajándékait Jerasz Anikó, a közoktatási bizottság tagja és dr. Sarnyai Zoltán, a bizottság alelnöke a magyarkanizsai község iskoláinak.

Jerasz Anikó elmondta, hogy az MNT a Bethlen Gábor Alap forrásaiból vásárolt taneszközöket a község általános iskolái és a középiskola számára. Az általános iskolák interaktív táblákat kaptak, a középiskola egy projektort.

Elsőként a házigazdának,Goran Nikičićnek adták át az interaktív táblát, majd Juhász Mártának, a magyarkanizsai J. J. Zmaj és Vajda Attilának, az oromhegyesi-oromi Kiss Ferenc iskola igazgatójának. Végül Sarnyai Zoltán vette át a középiskola ajándékát, mivel egyben ő az intézmény igazgatója is.

Sarnyai Zoltán elmondta, hogy most a kiemelt intézmények és a többnyire magyar tannyelvű oktatási intézmények kaptak oktatásfejlesztési eszközöket, amelyekkel szeretnék 21. századivá varázsolni az oktatást falvakban, városokban egyaránt. A magyarkanizsai községben az intézmények egyelőre egy-egy ajándékot kaptak, de ez nem azt jelenti, hogy ezzel lezárult a program, hisz ugyanezek az intézmények újra pályázhatnak már a napokban. A pályázat e hónap 19-én zárul, tehát igyekezniük kell az intézményeknek, hogy átadják a kérvényt, és újra kaphassanak hasonló eszközöket.

– Az év vége felé közeledünk, és ezért a Magyar Nemzeti Tanács igyekszik kiosztani azokat az eszközöket, amelyek befolytak az oktatás támogatására – közölte a közoktatási bizottság alelnöke.

Többfunkciós fénymásolót kapott a bezdáni iskola

A Magyar Nemzeti Tanács az oktatási bizottság felméréseken alapuló kezdeményezése nyomán negyvenhét általános, illetve középiskolát nyilvánított kiemelten fontos tanintézménnyé a magyarság megmaradása szempontjából, ezek közt Nyugat-Bácskában kettőt: a bezdáni Testvériség-Egység Általános Iskolát és zomborban a Veljko Petrović Gimnáziumot.

A napokban a kiemelt tanintézmények műszaki cikket kaptak ajándékba az MNT-től. EPSON projektor, interaktív tábla és CANON multifunkcionális fénymásoló közül választhattak a meghívásos pályázat részvevői. Körzetünk mindkét tanintézménye ez utóbbi mellett döntött.

Bezdánban tegnap adta át a fénymásolót Zweng Mária iskolaigazgatónak Pribilla Zsófia, az MNT oktatási bizottságának tagja, a gimnáziumban ma Szűcs Balázs, az MNT általános jogi ügyekkel megbízott tanácsosa kézbesíti az ajándékot.

Pribilla Zsófia kijelentette, tanévkezdéskor a legtöbb családnak nemcsak örömet, megkönnyebbülést is jelentett az MNT ajándék tanszercsomagja, amelyet a Vajdaság területén minden magyar tannyelvű tagozaton induló elsős megkapott. A csomag a tornafelszerelésen és a tankönyveken kívül mindazt tartalmazta, amire a kisiskolásnak szüksége van, még labda és ugrókötél is volt benne.

Bezdánban is fogyatkozik a magyar iskolások száma, azonban itt még jelenleg nincs komoly ok aggodalomra. Tavaly 23-an, az idén 12-en indultak első osztályba.

Zweng Mária elmondta, az iskola nyitott az újításokra, örömmel kapcsolódik be olyan projektumokba, amelyek fejlesztő jellegűek.

Az idén tavasszal Kanizsai Ilona iskola-könyvtáros készített sikeres pályázati anyagot, minek nyomán tizenhét iskolapad vásárlására kapott MNT-támogatást a tanintézmény.

Az MNT nemrég újabb pályázatot írt ki magyar nyelvű tagozatokkal rendelkező iskolák számára. Az október 19-én záruló pályázat a Tanács honlapján olvasható.