2024. szeptember 3., kedd

Stand up fizika

A magyarországi országjáró Fizibusz, illetve a fizikai kísérletek busza Szabadkára is eljött

(Egy bátor diáklány kipróbálja a Van de Graaff-generátor hatását)

Amikor meghallottam, hogy szombaton délelőtt egy fizikáról szóló előadást kell végigkísérnem, némileg kirázott a hideg. Nagyon kíváncsi voltam ugyanakkor arra, hogy kiknek van egyáltalán kedvük a hétvégét fizikával kezdeni. A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola díszterméhez érve nagy hahotázásokra lettem figyelmes. Őszintén bevallom, azt hittem, eltévesztettem a termet, hiszen a fizikaóra minden, csak nem mulatságos. Legalábbis mindeddig ez a berögződött gondolat élt bennem is. A terembe érve a másik meglepetés az volt, hogy unott és álmos arcú gyerekek helyett csillogó szemű, nevetgélős, érdeklődő diákokkal találtam szembe magamat. Nem csoda, a műsor valóban lenyűgöző volt, mindenkit magával ragadott. Látványos kísérletek, fizika és kémia, ahogyan még nem tapasztaltuk. Megfigyelhettük többek között, hogy mi mindenre képes a folyékony nitrogén, mire jó az afrikai esőcsináló, és miért jobb a Van de Graaff-generátor, mint bármelyik hajdúsító szer. Mindez rengeteg humorral, csipetnyi zenével és irodalommal.

Az előadó, Tóth Pál matematika- és fizikatanár bemutatta a Fizibuszt, amely, mint elmondta, egy magyarországi, természettudományokat és energiatakarékosságot népszerűsítő akció. A Budapesti Elektromos Művek támogatják, és hatodik éve létezik:

– Öt év alatt 900 iskolába jártunk, és megközelítőleg 180 ezer diák látta a műsort. Nem az a célunk, hogy lemérjük a diákok fizikai tudását. Az sem, hogy megtanítsuk őket a fizikára, mert másfél óra kevés hozzá. Azt szeretnénk elérni, hogy nevessenek, és ne vegyék észre, hogy fizikaórán vannak. Az energiával kapcsolatos látványos kísérleteket humorral vegyítettük, ezért úgy nevezem, hogy stand up fizika – mondta a tanár, és hozzátette, hogy a műsor a felnőttek körében is népszerű.

A rendhagyó nyílt fizikaórát az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte. De Negri Ibolya, az egyesület elnöke elmondta, hogy két évvel ezelőtt jött létre az együttműködés, a magyarországi Energia Sulival, a kapcsolatteremtés dr. Berkes József pécsi egyetemi tanárnak köszönhető, aki szintén részese a programnak, és rajta keresztül ismerték meg a Fizibusz projektumot:

– Harmadik alkalommal jöttek Vajdaságba, és ilyenkor körbejárunk négy-öt iskolát. Az elmúlt hétvégén ötszázan látták a kísérletprogramot, mivel eljutottunk Horgosra, Hajdújárásra, Bezdánba, majd pedig Szabadkára is. A műsort az egyesületünk vezette Coffman Judit tehetséggondozó matematika- és fizikaiskola keretében szerveztük meg, és nagyon szeretnénk, ha még sok helyre eljutna, mert nagy élmény a diákoknak –