2024. szeptember 3., kedd

Sokkolta a magyarországiakat!

Pénteken lesz a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, Maga az ördög – Pass-port Szeged, előadásának vajdasági bemutatója

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, az évad első bemutatója, egy trilógia második része lesz, amelynek címe Maga az ördög – Pass-port Szeged . Az előadásnak valójában a péntek esti a szabadkai bemutatója, mivel Szegeden már nagy sikerrel játszották nyáron a Thealter Fesztiválon. Szerbia és Magyarország határon átívelő együttműködését támogató IPA-program keretein belül valósul meg európai uniós támogatásból, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában. A trilógia első része egyébként A démonok városa – Pass-port Szabadka , a harmadik pedig a Pass-port Európa lesz. A második előadásban a KDSZ két színésze, Mezei Kinga és Mészáros Gábor , valamint két színész Szegedről, Csorba Kata és Seres István Pipu játszanak. A trilógiát, de külön hangsúlyt helyezve a Pass-port Szegedre, Urbán András, az előadás rendezője, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója mutatta be:

– Akárcsak az első előadás esetében, a színészek ezúttal is ún. kutatásokat végeztek, interjúkat készítettek, emberekkel beszélgettek a határ két oldalán zajló életről. A résztvevők kérdőíveket is kitöltöttek. Ezek inspirálták az előadást, és fontos része volt a próbafolyamatnak, de nem tanulmányt készítettünk, hanem színházi előadást. Míg a Pass-port Szabadka a határ szerbiai oldalán élő többnemzetiségi közösségek viszonyait vizsgálja, a Pass-port Szeged a határ két oldalán élő emberek kapcsolatával foglalkozik, különös tekintettel a magyar vonatkozásokra. Mindkettőben nagyjából ugyanazok a kérdések merülnek fel: melyek a találkozási pontok, és melyek nem. Az ún. kutatások áttanulmányozása nagyon érdekes, de megrázó munkafolyamatot eredményezett, egyrészt, mert több mint száz videointerjút kellett megnézni, hanganyagot meghallgatni, amelyeken emberek beszélnek az életükről, másrészt pedig sokkolóan hatottak az újabb felismerések némely dolgokról. A három előadás egyenként is érthető, de a Desiré fesztiválon egymás utáni napokon lejátsszuk mindhármat, november 28-án Pass-port Szabadkát, 29-én a Pass-port Szegedet, 30-án pedig bemutatjuk a Pass-port Európát – mondta a rendező.

Mezei Kinga és Mészáros Gábor kiemelték, hogy az előadás elkészítése során kihívást jelentett az egyéni véleményeket úgymond átszűrni önmagukon és színpadi produkcióvá alakítani, miközben mindkét nézetet reprezentálniuk kellett. Csorba Kata és Seres István Pipu a szegedi bemutatót idézték fel. Mint elmondták, nagy kérdés számukra, hogy a Pass-port Szeged mennyire rázza fel a szabadkai közönséget, mivel Magyarországon sokkolta a magyar nézőket:

– Főleg azokat a nézeteket dolgoztuk fel, amelyek a magyarországi magyarokról alkotnak véleményt, és ezek néhol karikírozva, máshol pedig ironikusan jelennek meg. Ez nem hagyta hidegen a magyarországi magyarokat, a mentalitásukból kifolyólag sokkolta őket – állítja Seres.