2024. szeptember 3., kedd

A délvidéki magyar színjátszás ünnepe

Irodalmi kávéház, felolvasószínház, gospelest, díjkiosztó és előadás is lesz a Szabadkán megrendezésre kerülő programsorozaton

A Délvidéki Magyar Színjátszás Napja elnevezésű, immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő programsorozat e hó 27-én, szombaton kezdődik, és 30-án, kedden zárul. Az idei rendezvényt Mezei Zoltán , a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője és Brestyánszki Boros Rozália dramaturg mutatták be. A rendezvény egyik sarkpontjaként a Kortárs Vajdasági Szerzők Felolvasószínházát említették, amely az egész évben zajló drámapályázat eredménye. Mint elmondták, az egész évben nyitott pályázat célja a vajdasági drámaírás fejlesztése, egyik legeredményesebb pillanata pedig az volt, amikor Lénárd Róbert Virrasztók című drámáját az évi repertoárra vették. Az idei pályázat eredményét Brestyánszki Boros Rozália értékelte:

– Ez idáig csak egyszer, négy évvel ezelőtt fordult elő, hogy a jelentkezők száma túllépte a tízes számot. Akkor is több volt az értékelhetetlen alkotás, ezek nem feleltek meg műfajilag, vagy egy-egy mű nem vajdasági szerző tollából származott. Az idén viszont a legnagyobb számú pályamű érkezett, és legszínvonalasabb a kínálat. Ebben az évben alakult ki először vita a bírálóbizottság körében, amelyet Mezei Zoltán társulatigazgató, Lőkös Ildikó a Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke, Hernyák György rendező, Góli Kornélia dramaturg, és jómagam alkottuk. Sajnáltuk, hogy nincs lehetőségünk több művet is bemutatni, de keressük a lehetőséget, hogy a jövőben erre is sor kerüljön. Az idén tizenkét pályamű érkezett, de kilenc felelt meg a követelményeknek. Ezeket elküldjük a Színházi Dramaturgok Céhének, valamint színházaknak és dramaturgoknak, hogy bekerüljenek a színházi vérkeringésbe. Az idei, 9. Kortárs Vajdasági Szerzők Felolvasószínházán Verebes ErnőGerendák és Gyarmati KataHappy Hours művét mutatjuk be. A pályázatra jelentkeztek még: Balogh István (Mesebor), B. Pap Endre (Hänsel es Gretel), Fenesi Péter (Pirosi lakodalom), Lénárd Róbert (Skizopolisz), Szalma Áron (A hely, amely Eszék felé néz), Szegedi Szabó Béla (Megjössz) és Szerbhorváth György (Menekültturisták) – hallottuk a sajtótájékoztatón.

A rendezvénysorozat 27-én kezdődik 20 órakor a Népkör Oláh Sándor körgalériájában a kArc irodalmi kávéházzal, amelyen az újvidéki Jelfolyam online művészeti folyóirat mutatkozik be. Másnap 17 órától a Gyermekszínházban a felolvasószínház keretében láthatjuk Verebes Ernő Gerendák című művét Táborosi Margaréta rendezésében, 19 óra körül ugyanott Gyarmati Kata Happy Hours darabját Csernik Árpád rendezésében, 21-től pedig vitaest lesz a látottakról. Úgy a felolvasószínház, mint a vitaest mindenki számára nyitott. A díjkiosztóra és a gálára 29-én kerül sor 19.30-tól a Jadran Színpadon. Először az Újvidéki Színház Happy Day című gospelestjét láthatjuk színművészeti akadémistákkal és szabadkai színészekkel kiegészítve, utána pedig kiderül, hogy az idei várományosok közül ki kapja az idén a Pataki Gyűrű-Díjat. A jelölőbizottságot Pressburger Csaba újságíró és Jónás Gabriella színművésznő alkották, míg a zsűri tagjai Gerold László és Igor Burić kritikusok, Tolnai Szabolcs filmrendező, Döbrei Dénes mozgásművész és az Újvidéki Színművészeti Akadémia hallgatói. A rendezvénysorozat 30-án zárul, a Jadran Színpadon 19.30-kor kezdődő Molière A fösvény, a topolyai Mara Amatőr Színház vendégjátékával, ifj. Szloboda Tibor rendezésében. A rendezvénysorozatot a Magyar Nemzeti Tanács támogatja, és a Pataki-gyűrű Díjjal járó ezereurós összeget is az MNT biztosítja.