2024. szeptember 3., kedd

Boszorkányok és sárkányok

Benke Szabó Lilla mesekutató Szabadkán

– Mindannyiunkban ott a félelem, ami maga a boszorkány vagy banya. Az a bizonyos erő, amely arra kényszerít bennünket, hogy megtorpanjunk, és hagyjuk magunkat megkötözni. Amíg bennünk él, semerre sem léphetünk, ledermeszt szellemileg, és ellehetetleníti a mindennapjainkat. A félelem, a boszorkányok, iszonyatos erővel tombolnak a világban, de nekik is van gyengéjük, mégpedig, ha felismerjük őket – kezdett bele a képvetítéssel és zenehallgatással egybekötött könyvbemutatójába és előadásába Benke Szabó Lilla pilisvörösvári mesekutató, aki Boldog Máriák című könyve készítése során a népmesék kutatása mellett jelen korunk zavaradottságaira is válaszokat keresett.

– Ha az a vágyunk, hogy királykisasszonyok legyünk, számítsunk a sárkányra, aki elrabolna bennünket. A nőket kétféle sárkány veszélyezteti: a külső, amely hízelgésével ejt rabul bennünket, de ennél is veszélyesebb a belső sárkány, azaz a hiúság vagy a zárkózottság – mesélte a mesekutató, aki kitért arra is, hogy mi késztette a népmesék kutatására:

– Az egyik lényeges kérdés, amely elindított a kutatás útján, hogy magyarázatot találjak arra, miért tűnt el a rend a világból, hova tűnt, és hogyan lehet visszahozni. Mit mutat az élet rendjéről a magyar népmese világa, és mit mutat arról az útról, amely visszavezethet bennünket ahhoz, hogy a nők újból nők legyenek, a férfiak pedig férfiak, ezáltal pedig az emberiség beteljesítse azt a feladatát, amiért Isten a földre küldte. Amikor a magánéletem fordulóponthoz ért, megkérdeztem a népmeséket, tudnak-e választ adni. Ugyanakkor már többször előfordult velem, hogy valamihez saját magam miatt fogtam hozzá, azután kiderült, hogy szélesebb réteget is érint. Ezúttal is így alakult – mondta.

Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese hangsúlyozta a mesék iránti fogékonyságot, amit meg kell őriznünk, hiszen a népmesékben örök érvényű tanítások szerepelnek, amelyek önmagunk megértését és elfogadását is segítik. Ez a könyv is erről szól: önmagunk megismerése a mesehősök figuráin keresztül, egyfajta tanítás a boldogság, a belső harmónia elérésére. A Boldog Máriák hamarosan kikölcsönözhető lesz a szabadkai Városi Könyvtárból.