2024. szeptember 3., kedd

„Elástam az első könyvemet”

Bakács Tibor Settenkedő könyvét mutatták be Szabadkán, a Raktár ifjúsági klubban

Bakács Tibor Settenkedő magyarországi újságíró, kritikus sokak számára talán a Megasztár énekes tehetségkutató műsorának zsűritagjaként vált ismertté. Közszereplőként mindig is olyan személyiség volt, aki megosztatta a közvéleményt. Bakács Tibor ezúttal íróként tért vissza, első regényét, a Földharcos vagyok kicsim et a szabadkai Raktár ifjúsági klubban is bemutatta. Az est moderátora Szerbhorváth György volt.

A könyvbemutató folyamán sok mindenről szó esett, többek között az Élet és Irodalomban, a Tilos Rádióban, a Magyar Narancsban folytatott tevékenységeiről, és természetesen a szalámiügyről is. Mint azt a szerző elmondta, az említett eset után sok mindent leszűrhetett az értelmiségiek és más emberek viszonyulásából és reakcióiból. A beszélgetés ezek után a sztárvilágra terelődött, szóba kerültek a megasztáros idők, majd végül vitaestté alakult. Visszakanyarodva a könyvre, Bakács Tibor azt is elmondta, hogy ez az első, amelyik megjelent, de nem az első, amelyiket megírt:

– Úgy gondoltam, átok ül a készülő könyveimen, de a mostani megjelenése bebizonyította, hogy ez nem igaz. Az első könyvemet két évig írtam. Egyik barátom azt mondta, hogy ő egy mitikus szobrot szeretne építeni, és adjam oda a könyvemet, amelyet még senki sem olvasott el, és ássuk el. Elsápadtam, mert tudtam, hogy ugyanúgy nem lehet még egyszer megírni, és akkoriban nem volt számítógép, flopi meg ilyesmi. Mégis rábeszélt, és elástuk Fóton, ott rohadt meg a földben. Felelőtlen fiatalember voltam – mesélte, majd kiderült, ezek után több könyvet is írt, de különböző okok miatt nem jelentette meg őket, és így lett a Földharcos vagyok kicsim az első regénye.

A könyv három részből áll, külön is olvashatók, de együtt adják meg a lényegét. Az első rész címe Bonelli és 1852-ben játszódik. Itt Bonelli felügyelő kalandjait kísérhetjük végig, aki Korzikán próbálja meg érvényesíteni az igazságszolgáltatást. A második történet, a Nelli, már Magyarországon játszódik 1990-től 2000-ig. Egy oknyomozó újságírónő, Nelli olajszőkítés ügyben nyomoz. A harmadik rész a jövőben játszódik, 2029-ben, amikor a vízért folyik a harc, és Li tibeti mesterről szól. Ez egy ún. világvége kisregény, amikor már a főhős is elfogy (Bonelli-Nelli-Li). A könyv érdekességeként azt említik, hogy sokféleképpen olvasható, mert több műfajt foglal magába. Egy kicsit thriller, publicisztika, társadalomkritika, kalandregény, mindez humorral, szerelemmel, szexszel és misztikával fűszerezve. A történet teljes egészében fiktív, habár egyes részek megtörtént esetekre emlékeztethetnek, az első részben például narancslekvárt lopnak.