2024. július 17., szerda

Három borász és az irodalom

Borosüvegek, poharak, fetasajt és olajbogyó a könyvtárban

Az üvegek egymáshoz koccanak, ahogy a borászok hozzák őket, kitöltve a poharakba pedig beszédbe elegyednek a fogyasztóval, a fogyasztó pedig a mellette ülő bor- és irodalomkedvelővel. Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettesének ötlete nyomán jött létre A bor az isteni csoda című est, ahol Ambrus Lajos író, a Kortárs folyóirat főszerkesztője, hobbiborász, Sagmeister Ernő és Maurer Oszkár borászok beszélgettek egymással és a közönséggel, szóltak történelemről, irodalomról, hitvallásról. Baráth Attila és Mácsai Endre színművészek pedig Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Babits Mihály – akiről kiderült, hogy bár egyáltalán nem volt borivó ember, mégis gyönyörűen tudott írni erről a nedűről –, Juhász Gyula és Krúdy Gyula műveiből olvastak fel.

Az esten hat különböző bort kóstolhattak a látogatók – Maurer Oszkár Szerémi szerelem fantázianevű cuvée-jét (azonos arányban tartalmaz sárgamuskotályt, olaszrizlinget és rajnai rizlinget), Sagmeister Ernő – Nagy József borászat Furmintját – amely fajtáról kiderült, hogy eredetileg Szigeti a neve, azt pedig a szerémségi borvidékről kapta, Ambrus Lajos Juhfarkját és Furmintját, majd a két vörös következett: Sagmeister – Nagy féle pinot noir-t és Maurer féle merlot-t.

Az est egyik meghatározó gondolata volt a szerémségi borvidék talpraállításának fontossága, amely mindkét jelen lévő borász számára elsődleges cél és feladat, ahogyan a hagyományok, a régi gyümölcs és az őshönös szőlőfajták megőrzése is.