2024. szeptember 3., kedd

A magyar nyelvű oktatás megőrzéséért

Újvidéken az MNT egy iskolaszéki tagot jelölhet minden iskolában, ahol magyar nyelvű tanítás is folyik – Pancsován továbbszélesítenék a nemzetiségi oktatást

A Magyar Nemzeti Tanács közoktatási bizottsága minapi ülésének napirendjén az iskolaszéki tagok véleményezése és jelölése szerepelt, emellett megvitatták a Pancsova terültén folyó magyar nyelvű oktatás kérdését is. Az ülés két leglényegesebb napirendi pontjáról számolt be lapunknak Joó Horti Lívia, az MNT Közoktatási Bizottságának elnöke. Mint elmondta, fontos lépésnek tartja, hogy az MNT kiegyezett az újvidéki vezetőséggel az iskolai tagjelöltek kérdésében:

– Újvidék város és az MNT vezetősége megbeszélésének értelmében, mind a tizenegy iskolában, ahol magyar nyelven is folyik oktatás, iskolaszéki tagjelöltet javasolhat az MNT. Szeretnénk a jelöltek listáját mielőbb eljuttatni Újvidékre, mert a következő képviselő-testületi ülésükön minden bizonnyal kijavítják azt a szabálytalanságot, hogy az MNT megkerülésével nevezték ki az iskolaszéki tagokat. Ez mindenképpen új lépés lesz az újvidéki városvezetőséggel való megegyezés útján, hiszen eddig csupán egy iskolában, a Svetozar Marković Gimnáziumban, mint az MNT által kiemelt jelentőségű intézményben volt javaslattételi jogunk. A megegyezés, mely szerint jelöltet állíthatunk minden olyan általános- és középiskolában, ahol magyar nyelvű oktatás is folyik, fontos lépés, mert ezek szerint mind a tizenegy tanintézménynek lesz magyar iskolaszéki tagja. A megegyezés értelmében ugyanakkor a Svetozar Marković Gimnázium esetében is egy jelölt állításának jogával élhetünk az eddigi három helyett – mondta Joó Horti Lívia, majd a Pancsova területén zajló magyar nyelvű oktatás területén történő lépést taglalta.

– A pancsovai iskolahálózati terv ugyancsak nagyon lényeges számunkra, mert Hertelendyfalván még létezik magyar oktatás. Elsősorban azt tartjuk fontosnak, hogy a hálózatterv továbbra is előirányozza a magyar oktatás megőrzését. A hálózatterv ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy szeretnék a nemzetiségi oktatás lehetőségeinek kibővítését. Ez szintén nagy lépés lenne. Főleg azt szeretnénk elérni, hogy lehetőség szerint minden évben indíthassunk magyar osztályt, méghozzá annyi gyerekkel, hogy az különálló legyen, ne pedig összevont osztály. Sajnos ebben az évben ez nem sikerült, de a továbbiakban – különösen ha együttműködés alakul ki a helyi vezetőkkel – reméljük, hogy Hertelendyfalván több elsős iratkozik majd magyar nyelvű osztályba, és különálló osztályban kezdhetik a tanévet – mondta Joó Horti Lívia.

Az MNT iskolaszéki tagjelöltjei: Szent Száva ÁI (Piros) – Bácsi Etel, Ivo Andrić ÁI (Budiszava) – Bátori Ferenc, Petőfi Sándor ÁI (Újvidék) – Klemm Márta, Nikola Tesla ÁI (Újvidék) – Horvát Anikó, József Attila ÁI (Újvidék) – Tapiska Szilvia, Sonja Marinković ÁI (Újvidék) – Brasnyó Piroska, Április 7. Egészségügyi Iskola (Újvidék) – Rekecki Angéla, Mihajlo Pupin Elektrotechnikai Iskola (Újvidék) – Góbor Zoltán, Mezőgazdasági Iskola Kollégiummal (Futak) – Madarász Áron, Svetozar Marković Gimnázium – az MNT kiemelt jelentőségű intézménye (Újvidék) – Ökrész Rozália, Bogdan Šuput Képzőművészeti Iskola (Újvidék) – Kocsár-Gyalai Edit.