2024. szeptember 3., kedd

Az elődöntőig jutottak

A tizenkét legjobb között végzett a szabadkai Népkör MMK Róna táncegyüttese a Fölszállott a páva tehetségkutató műsorban

A Duna Televízió és a Hagyományok Háza tehetségkutató műsort indított Fölszállott a páva címmel, amely során a legjobb népzenészeket, -énekeseket, és -táncosokat keresik. Ez a hagyományápoló verseny valójában a Magyar Televízió hatvanas-hetvenes években népszerűvé vált Röpülj páva utódja is lehet. A Fölszállott a páva budapesti elődöntőjét területi selejtezők előzték meg. Az egyiket Szegeden tartották, ahol több vajdasági résztvevő is megmutatkozhatott. Az itt továbbjutott műsorszámok megmérettetési lehetőséget kaptak a Budapesten zajló elődöntőben, amelyet a Duna Televízió is közvetített.

A szabadkai Népkör MMK Róna táncegyüttese is jelentkezett a versenyre, és eljutottak az elődöntőre, tehát az első tizenkét közé. Itt azonban már nem kaptak elég pontszámot, és nem mehettek tovább a középdöntőbe. Az eredmény viszont ennek ellenére is sikernek könyvelhető el, hiszen a versenyre a Kárpát-medence egész területéről lehetett jelentkezni. A Róna táncegyüttest gratulációk várták, amikor hazatértek.

Bodrogi Béla, a Népkör MMK főtitkára, elnökségi tagságuk nevében, meghitt, de ünnepélyes keretek között üdvözölte a Népkör Róna táncegyüttesét, és gratulált nekik a tehetségkutatóban elért kiváló eredményért.

Kern Imre, a Népkör MMK alelnöke, szintén kiváló eredménynek könyvelte el, hogy a legjobb tizenkét közé jutott a táncegyüttes, kiváltképp annak tudatában, hogy Magyarországon milyen magas színvonalon van a néptáncolás. Az alelnök reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az ínséges idők ellenére, a városi önkormányzat segítségével, a jövőben jobb működési körülményeket biztosíthatnak a Népkör tagjainak.

Kern Sólya Mária, a VKT elnöke gratulációi mellett a széles nyilvánosság előtti bemutatkozás fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy a Róna táncegyüttes nemcsak Szabadka, hanem Vajdaság jó hírét is vitte a világba.

Rumenyákovity Karlo, a Népkör MMK néptáncszakosztály művészeti vezetője, a Róna táncegyüttes csoportvezetője és Szulovszki Szilvia, a Népkör MMK női tánckar vezetője is beszámolt az élményeikről:

– Kalocsai táncokat mutattunk be, ezen belül csárdást, uszódi friss csárdást és marsot. Harmincöten mentünk, a táncosok mellett velünk jött a Juhász zenekar is, két kísérőzenésszel. Örültünk a pozitív kritikáknak, sajnáltuk ugyanakkor, hogy nem jutottunk be a középdöntőbe. Ennek ellenére úgy érezzük, hogy a maximumot nyújtottuk – mondták.

A Rónán kívül még három vajdasági résztvevője van a tehetségkutatónak, akik még csak ezek után bizonyíthatnak. Holnap Csizmadia Anna, bácskertesi szólista, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia népi ének szakos hallgatója; november 17-én az óbecsei Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó táncospár; november 24-én pedig az ugyancsak óbecsei Fokos zenekar.