2024. szeptember 3., kedd

Ahol a fennmaradás a tét

Húsz év után kilenc óvodással újra indult magyar nyelvű óvodai csoport Verbászon

(Fotók: Molnár Edvárd)

Az óvoda színes termébe szerdán délután két órakor elsőként egy három év körüli kisfiú lépett be az apjával. Néhány pillanatra egy kicsit megszeppent a fiúcska, de amint egy állatfigurákkal teli tálat fedezett fel, rögtön belefeledkezett a játékba. Először egy zebrát vett ki, azután egy oroszlánt, végül kipakolta az egész állatkertet, majd elkezdte magyarul sorolni az állatok nevét. Néhány perc elmúltával pedig már ő vigasztalta meg a következő megszeppenten érkező gyereket. Ez a történet, amelyben az óvodások az új környezetükkel ismerkednek, nem is lenne rendkívüli, ha épp nem Verbászon történt volna, ahol már húsz éve nincs magyar nyelvű óvoda. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával idén kilenc gyerek indulhatott magyar óvodába a verbászi Boško Buha iskoláskor előtti tanintézményébe, egyelőre délutáni váltásban.

Az óvoda megnyitóján a gyerekek az MNT tanszereket és játékokat tartalmazó ajándékcsomagját bontogatták csillogó, érdeklődő szemekkel: egy lány két kézzel markolta a filceket, a másik egy könyvet lapozott, egy fiú pedig azonnal kiválasztott egy dinoszauruszos labdát. A megnyitón jelen volt többek között Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke, aki elmondta, az óvoda megnyitása egy hosszan tartó, gyötrelmes folyamat eredménye, amely során végül is meggyőzték a verbászi önkormányzatot arról, hogy szülői igényről van szó, és nem csak az MNT vagy a VMSZ kívánságáról.

Szó esett arról is, hogy az MNT az iskolabusz-program keretén belül támogatást nyújt annak a két diáknak is, akik Verbászról Kúlára járnak általános iskolába, csak azért, hogy anyanyelvükön tanulhassanak. Az akció egyik mozgatórugója Blaskó Erzsébet, a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatója volt, aki vállalta, hogy lelkes segítőtársakkal házról házra járjanak, és minden olyan családhoz becsöngessenek, akik esetleg magyar nyelven taníttatná a gyerekét. Süli Tamás, a VMSZ verbászi helyi szervezetének elnöke, és Valka Károly, a VMSZ körzeti elnöke arról szóltak lapunknak, hogy Verbászon a még megmaradt magyarságot is az asszimiláció fenyegeti, hiszen a szülők főleg azért nem íratják be szerb nyelvű óvodába a gyerekeiket, mert bizonytalannak tartják az anyanyelven való továbbtanulást.

A magyar óvoda védenceit Drenyovszki Mónika óvónő is várta, aki szintén részt vett a családok felkeresésében. Az óvónő lapunknak az óvoda első napjairól számolt be, és a gyerekekről is szólt:

– A legkisebb két és fél éves, a legidősebb ötéves. Az első héten főleg játszottunk, és ismerkedtünk egymással meg a környezettel. Ez a csoport sajnos csak délután jöhet az óvodába, mivel a verbászi község szerint túl későn indultunk be, és már nem maradt szabad hely délelőttre. Az lenne a legjobb, ha minél több szülő ide íratná be a gyerekét, a magyar óvodába. Ha több mint tízen lennének különböző korosztályokban, például az iskolás kor előttiek is, akkor több csoport nyílhatna, és akár délelőtt is jöhetnénk – mondta.