2024. szeptember 3., kedd

Az óvodásokban az új remény

A Verbászon húsz év után megindított óvodai csoport létrejöttének körülményeiről kérdeztük az illetékeseket

Mint arról a csütörtöki számunkban beszámoltunk, Verbászon jártunk, ahol húsz év után újra nyílt magyar nyelvű óvodai csoport. Látogatásunk során azt is megtudtuk, hogy mindez egy összefogás eredménye, hiszen magyar nyelvű általános iskolai osztály továbbra sincs a településen. A legközelebbi a néhány kilométerre távolabb lévő kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola, amelynek igazgatója, Blaskó Erzsébet is céljául tűzte ki, hogy a helyi és környékbeli gyerekeknek megadják a magyar nyelven való tanulás lehetőségét.

A verbászi magyar óvoda megnyitásához hathatós segítséget nyújtott a Magyar Nemzeti Tanács, így az idén megalakult a magyar óvodai csoport. A kilenc óvodással Drenyovszki Mónika óvónő foglalkozik a Boško Buha iskoláskor előtti tanintézményben, egyelőre csak délután, mert mint elmondta, a csoport beindításának késése miatt már csak ekkora kaphattak üres termet:

– Nehéz volt kiharcolni a csoport indítását, sokan dolgoztunk rajta, de végül az MNT segítségével sikerült. Blaskó Erzsébettel, a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatónőjével házról házra jártunk, és felkerestük azokat a családokat, amelyekről úgy gondoltuk, hogy esetleg magyar óvodába íratnák a gyereküket. Nem volt ez egyszerű folyamat, már a nyár elején elkezdtük, de az ügy csak húzódott. Most novemberre jutottunk oda, hogy kilencen kezdtek el az óvodánkba járni – mondta.

Süli Tamás, a VMSZ verbászi helyi szervezetének elnöke és Valka Károly körzeti elnök a fogyatkozó magyarságra hívták fel a figyelmet:

– Kezdtünk attól tartani, hogy nincs magyarság Verbászon, de az óvoda megnyitása nem ezt bizonyítja. Az 1989/90-es csoport volt az utolsó, akik magyar nyelven jártak óvodába. Utána még néhány évig létezett magyar általános iskolai osztály, majd az is megszűnt. Nem arról van szó, hogy nincsenek magyarok Verbászon, inkább bátortalanok, mert bizonytalan az anyanyelven történő továbbtanulás. A kilencvenes években sokan elmentek innen, akik pedig itt maradtak, azokat nem könnyű megmozgatni. Sok magyar diák szerb osztályba jár, ezért igyekeztünk legalább anyanyelvápolást bevezetni. Most viszont két diák az MNT iskolabuszprogramjának köszönhetően eljut a legközelebbi általános iskolába, ahol magyar nyelven folyik tanítás, ez pedig a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola. Reméljük, hogy az új óvodások is élhetnek majd ezzel a lehetőséggel, és ezzel sikerülhet, ha nem is visszafordítani, de legalább leállítani a verbászi magyarság teljes eltűnését vagy asszimilációját. Távol állunk még attól, hogy magyar osztályt indítsunk, ez az óvodai csoport is alig jött össze. Természetesen a nehézségek ellenére is kitartunk a céljaink mellett, hogy belátható időn belül ez is létrejöjjön – hallottuk.

Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke arról számolt be, hogy tavaly is próbálkoztak magyar óvodát indítani:

– Nem sikerült, mert nem hittek benne a szülők. Az idén viszont meggyőztük néhányukat, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a verbászi önkormányzathoz forduljunk, és a magyar óvoda létjogosultságot nyerjen. Fontos volt, hogy ez a csoport ne egy különálló létesítményben működjön, hanem egy már meglévő óvodába, mert a szülők számára így hiteles. A verbászi önkormányzattal korrekt együttműködést sikerült kialakítani, és óvónőt is találtunk. Az iskolabuszprogram keretében két verbászi diáknak taxit fizet az MNT, hogy magyar nyelvű osztályba járhasson. Tavaly és idén is sokat dolgozott a kúlai iskola azon, hogy a környékbeli településekről is magyar osztályba járhassanak gyerekek. Az idén úgy sikerült tíz elsőssel elindítani az osztályt, hogy Lipárról, Veprődről (Kruščićról) és Verbászról is utaztatunk diákokat. Mivel egy-egy diákról van szó, így praktikus okokból nem beszélhetünk buszról, hanem taxiról – mondta.

Blaskó Erzsébet, a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatója többek között a verbászi óvoda és tanintézményük között kapcsolatról szólt:

– Az MNT a kúlai Petőfi Brigád ÁI-t különös jelentőségű tanintézménynek nyilvánította a szórványmagyarság szempontjából. A mi iskolánkba 104 magyar ajkú diák jár, de évről évre csökken a létszámuk. Mostanra ott tartunk, hogy például a másodikosok már csak nyolcan vannak. Szerencsére a tartományi titkárság jóváhagyja a kis létszámú osztályokat is, de úgy éreztük, mindenképpen lépnünk kell. Itt találtuk meg a közös hangot a verbászi lakosokkal, mivel náluk nem indulhat magyar osztály, ugyanakkor viszont az MNT felmérése szerint létrejöhet magyar óvoda. Először megpróbáltuk összehívni a szülőket, de az nem ment, így végül a házról házra járás bizonyult hatásosnak. Csaknem mindenhol szépen fogadtak bennünket, és sajnálkoztak, hogy erre korábban nem került sor. Támogatást ígért az MNT, hogy amennyiben az önkormányzat jóvá hagyja a csoport megnyitását, januárig állják az óvónő fizetését és útiköltségét is, mivel ez nem szerepelt a városi költségvetésben. Mivel pedig Verbász elég nagy, az is jelentős segítség, hogy az MNT megoldja az óvodások szállítását is. Az óvoda eredménye egyébként máris látszódik, az első foglalkozások után például egy olyan gyerek is magyarul fordult az anyjához, aki eddig csak szerbül szólalt meg – fűzte hozzá.

Látogatásunk alkalmával Marijana Grujić, a Boško Buha iskoláskor előtti tanintézmény igazgatója is üdvözölte az óvodásokat. Mint elmondta, óvodájuk nyitott erre a kezdeményezésre, és akár arra is, hogy a jövőben délelőtti váltásban járhassanak a magyar óvodások is. Amennyiben lesz elég jelentkező.