2024. július 17., szerda

Anya Seton: Elizabeth I., II.

Új könyvek
Anya Seton hiteles forrásokat felhasználva írta e családregényt, amely az első amerikai telepesek életébe, a nehézségekbe, az egymással és az indiánokkal vívott harcokba nyújt betekintést.

A főhős Elizabeth Fones, egy angol puritán család gyermeke, aki nagybátyját, egyben gyámját John Winthropot követve kel át az óceánon, és éli a telepesek életét. A lázadó nő, temperamentuma miatt sehol sem találja helyét, ezért élete igen kalandosra sikeredik. A kétrészes regénynek mintegy egyharmada a 17. század elejének Angliájában játszódik, bemutatva az akkori angol társadalmat, a puritánok elégedetlenségét a király pápista törekvéseivel, ami végül is elindítja az amerikai kivándorlási hullámot.

A szerző a regényben számos eredeti dokumentumot, levélrészletet, naplóbejegyzést használt fel.

YASMINA KHADRA: KABUL FECSKÉI

A háborúk sújtotta, elszegényedett, romos és a tálib rezsim igája alatt nyögő Kabulban játszódik a történet. Mohsen a piacon sétál, amikor egy nő kövezésének lesz szemtanúja

. Magával ragadja az indulat, és ő is nő arcába hajít egy követ.

Yasmina Khadra könyve kiválóan ábrázolja, mivé tehet a tömeg hisztériája, a félelem, mi törheti darabjaira az addig biztosnak vélt életet.

HJORTH – ROSENFELDT: INGOVÁNY

A västersi erdőben egy fiú holttestére bukkannak, akit brutális módon öltek meg, a szívét kivágták. Mint kiderül, az áldozat Roger, a helyi elitgimnázium tanulója, aki nemrégiben iratkozott ebbe az iskolába. A stockholmi Höglund felügyelő és csapata érkezik a helyszínre nyomozni, ahol egy régi kollégába botlanak, Sebastian Bergman kriminálpszichológusba, aki azonban felesége és gyermeke halála óta megváltozott, és elviselhetetlen lett, itt azonban gyorsan nélkülözhetetlenné válik.

A szerzőpáros regényéből a skandináv krimik hagyományaihoz híven egészen az utolsó oldalakig nem derül ki, ki is az elkövető, a váratlan fordulatok végig ott vannak.