2024. október 7., hétfő

„Ivós” nótákkal versenyeznek

Az óbecsei Fokos zenekar a Fölszállott a páva szombati középdöntőjére ismét vidám tamburamuzsikát ígér – Az első középdöntőben lép fel a kupuszinai Csizmadia Anna szólóénekes is
Az óbecsei Fokos zenekar (Fotó: Ótos András)

Bejutott a Fölszállott a páva című népzenei- és néptáncverseny tehetségkutató műsorának 24 legjobb versenyzője közé az óbecsei Fokos zenekar. A verseny múlt heti elődöntőjében egyöntetű pozitív értékelést kapott a zenekar, és pontszámukkal bejutott a szombati középdöntőbe. Az ítészek szerint vérbő, energikus, ízes zenélést hallottak a zenekartól, amely a popzene intenzitásával játszik népzenét.

A Sterbik László, Szerda Balázs, Jovánovity Péter, Csonka Balázs, Szabó András összetételű zenekar korábban a pécsi válogatóról dél-alföldi muzsikával jutott a múlt szombati elődöntőbe, ahol Rózsa Sándor nótái címmel adtak elő egy bácskai összeállítást.

Csizmadia Anna (Fotó: Duna TV)

Nagyon jó hangulat volt, csak az utolsó pillanatban lett úrrá rajtunk a drukk. Bár úgy érzem, nem nyújtottuk a tőlünk elvárható maximumot, szerencsére mégis sikerült megnyernünk a zsűrit, és továbbjutottunk – nyilatkozta érdeklődésünkre Szerda Balázs.

A fiúknak csak pár napjuk marad a felkészülésre, ugyanis szombaton ismét színpadra állnak. Azt ígérik, a nézők ezúttal is vidám hangulatú tamburamuzsikára számíthatnak, de az egyik zsűritag kívánságának megfelelően ezúttal veretes dél-alföldi dallamok – megfogalmazásuk szerint „ivós” nóták – csendülnek majd fel a fiúk tolmácsolásában.

Az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza márciusban meghirdetett versenyére 360 produkcióval mintegy kétezren jelentkeztek a teljes magyar nyelvterületről. Mindkét középdöntőben a zsűri 4 produkciót enged a döntőbe, a nézők pedig továbbjuttatnak mindkét középdöntőben egyet abból a nyolc versenyzőből, akik nem kerültek kiválasztásra a zsűri által. A december 15-ei döntőbe bejutott tíz produkcióból a zsűri választja ki a négy kategória győztesét, a nézők pedig megszavazzák a Közönség Kedvencét, aki a legtöbb nézői SMS-t kapó versenyző lesz.

A Fokos zenekar tagjai a vajdasági közönség támogatására is számítanak. Akik őket szeretnék támogatni, azoknak a 09-es számot kell SMS-ben elküldeni a 0036-20-9000-629-es telefonszámra. A szombati döntőn lép fel a kupuszinai Csizmadia Anna is szólóénesként, az ő kódja 07. Egy telefonszámról/IP címről maximum 10 szavazat adható le, az SMS küldése nem emelt díjas.

Az élő műsort szombaton 18.35 órai kezdettel sugározza a Duna Televízió.