2024. október 7., hétfő

Ellentétes a médiastratégiával az önkormányzat terve

Óbecse

Közleményben reagált Vuk Radojević óbecsei polgármester minapi kijelentésére a Médiakolíció, a község első embere ugyanis bejelentette: az önkormányzat jövőre saját televíziót, rádiót és újságot alapít.

„Ez teljesen ellentétes a szerb kormány által szeptemberben elfogadott médiastratégiával, valamint a művelődési és tájékoztatási minisztérium azon bejelentésével, miszerint az állam rövid idő alatt kivonul a sajtópiacról. A stratégia értelmében állam, önkormányzat, állami intézmény, vállalat vagy más jogi személy sem közvetve, sem közvetlenül nem lehet sajtótermék vagy elektronikus média alapítója. A közvállalatként működő helyi médiumok igazságtalan konkurenciát jelentenek és kivételezett helyzetükkel veszélyeztetik a sajtószabadságot” – áll többek között a Médiakoalíció közleményében.

A Médiakoalíció által elvégzett idei kutatás eredményei szerint az önkormányzatok átláthatatlan módon, önkényesen, a nyilvánosság kizárásával lefolytatott eljárásokkal támogatnak egyes sajtótermékeket, ellehetetlenítve ezzel a független helyi médiákat. A Médiakoalíció tagjai az ANEM, a NUNS, az UNS, az NDNV és a Lokal pres.