2024. szeptember 3., kedd

Rebeka Zimonyba utazik

Vasárnap Zimonyban is bemutatják Lévay Szilveszter nagy sikerű musicaljét

A zimonyi Madlenianum színházban is színpadra állítják Lévay Szilveszter szabadkai születésű, Grammy-díjas zeneszerzőnk musicaljét, a Rebekát, azt a történetet, amelyet 1940-ben Hitchcock megfilmesített (A Manderlay-ház asszonya). A musical bemutatója december 9-én lesz, 19.30-tól. Lévay Szilveszter telefonon számolt be lapunknak az előadásról:

– A bemutató előtt, hetedikén és nyolcadikán nyílt főpróbákat tartunk, ugyancsak este fél nyolctól. Reméljük, hogy tetszik majd a közönségnek az előadás, hiszen ez egy nagy színpadi mű, amelyhez huszonkilenc tagú zenekar is hozzátartozik. A Rebekát először 2006-ban mutattuk be Bécsben, azután pedig többek között Japánban, Németországban, Svájcban, Romániában és Magyarországon is. Jövő év januárjában Koreában is színpadra állítjuk. Örömmel mondhatom, hogy mindegyik országban sikeresen játszottuk, és nagy volt rá az érdeklődés. Különösen a távol keleti országokban aratott óriási sikert, de Budapesten és Bukarestben is nagy lett a visszhangja.

A zimonyi Madlenianum színházzal Horváth Zoltán szabadkai iparművész barátom által kerültem kapcsolatba. A színház képviselőivel tavaly Budapesten találkoztunk, ahol megnézték a Rebeka magyar verzióját. Ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy Zimonyban is színre vinnék. A musicalt minden helyszínen az adott ország nyelvén játsszák, így Zimonyban szerbül lesz. A főbb szerepeket Ivan Bosiljčić, Katarina Gojković és Branislava Podrumac játsszák, a rendező pedig Nebojša Bradić. Remélem, hogy Zimonyban is sikeres lesz az előadás, és ezen felbátorodva folytatódhat az együttműködés a Madlenianummal – mondta a zeneszerző, majd a következő időszak terveit ecsetelte.

– Először visszamegyek Németországba, majd pedig Koreába utazom, szintén a Rebeka bemutatójára. Azután remélhetőleg tavaszra eljutok Szabadkára is. Jövőre kellene megtartani a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyt, de a Budapesti Operettszínházzal nem az elsődleges tervek szerint jöttek ki a lépések. Jövőre az operetténekesek megmérettetésére összpontosítanak, ezért 2014-re tervezzük a következő énekverseny – hallottuk a zeneszerzőtől.