2024. október 7., hétfő

Vajdasági Mikulás járt Budapesten

Vidékünkről elszármazott vállalkozók és művészek a magyar fővárosban gyűjtöttek a Lurkóházak javára

A nemrégiben Budapesten megalakult Vajdasági Baráti Egyesület szervezésében szombaton első alkalommal került sor jótékonysági Mikulás-estre. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett esemény teljes bevételét a Lurkóházaknak ajánlották fel, amelyek szegény sorsú vajdasági gyerekeknek nyújtanak étkezési és tanulási lehetőséget Óbecsén, Dreán és Hajdújáráson.

A budapesti Fonó Budai Zeneházban ismert vajdasági művészek a programot, vajdasági származású gasztrovállalkozások pedig a finom falatokat és italokat biztosították – előbbiek ingyen álltak színpadra, utóbbiak minden bevételüket a Lurkóház mozgalomnak ajánlották fel. Az ünnepségen megjelent dr. Harmath Károly ferences szerzetes, a Lurkóházakat működtető Poverello Alapítvány kuratóriumának az elnöke is, aki elmondta: védenceiknek neveléssel és oktatással a kitörés lehetőségét szeretnék megmutatni.

Sinkovics Ede festőművész a műsor előtt forralt borral várta a vendégeket az épületben található műtermében, ahol Utcai Dávid festőművésszel együtt kalauzolták el az érdeklődőket művészetük világába. A vajdasági ételek és borok kóstolójáról a Burekkirály, a Hernyák Birtok és a Sonkamester gondoskodott.

A jó hangulatot Bajza Viktória és Gyurity István színművészek alapozták meg egy operettválogatással, Dér Heni és Bencsik Tamara két-két dallal lépett színpadra, Fülöp Gábor költő gyermekverseiből olvasott fel, Rúzsa Magdi pedig ezúttal is élő zenekarral adott elő egy válogatást, amelyben új, Szerelem című lemezéről is adott elő dalokat. A program végén a Mikulás csomagokat osztott a gyerekeknek. Az est háziasszonya Varga Izabella színművésznő volt, a műsor után a talpalávalót a szabadkai Keri zenekar húzta – a vendégek egyöntetű véleménye szerint egy igazán varázslatos és meghitt estén vettek részt.

Simon Vilmos, a rendezvény fő szervezője az est végén elmondta: a jegyekből, a vendéglátásból és a vajdasági művészek festményeinek az aukciójából 852 ezer forint jött össze, amihez Rúzsa Magdi további 500 ezer forintot ajánlott fel.