2024. október 7., hétfő

Mintegy ezer új könyv érkezett az óbecsei Népkönyvtárba

Az óbecsei Népkönyvtárnak a lakosság száma alapján mintegy 90 000 kötettel kellene rendelkeznie, és évente 4500 új könyvet kellene vásárolnia, de a szűkös anyagi keretek miatt erre évek óta nem volt lehetőség. A könyvtár legutóbb 2008-ban vásárolt nagyobb tételben könyveket (2523-at), 2009-ben 107, 2010-ben 509, tavaly pedig 279 új kötettel bővült csupán az állomány. Az idén októberben kaptak először pénzt könyvvásárlásra, így a belgrádi könyvkiállítás után 460 új szerb könyvvel lett gazdagabb az intézmény, míg a magyarkanizsai Corvina könyvkereskedésen keresztül 430 új magyar könyvnek örülhetnek az olvasók – tudtuk meg Fercsik Kiss Piroska könyvtárostól.

Sormáz Izabella, az óbecsei Népkönyvár új megbízott igazgatója arról is beszámolt, hogy elkészült a könyvtár első, 2013–2016-os időszakra vonatkozó fejlesztési terve, ebben a jövő évre vonatkozóan többek között olyan célkitűzések szerepelnek, mint a fejlődési rendellenességgel élő gyerekeknek, az öreg és magatehetetlen személyeknek, valamint a Bratstvo kisegítő iskola tanulóinak a bevonása a könyvtár életébe, a könyvállomány digitalizációja, valamint 2650 új tag felvétele. December elsejétől rendszeresen érkezik a könyvtár intézményeibe a napi és a heti sajtó is, január közepétől pedig szombaton délelőtt is nyitva lesz a könyvtár.

Az olvasás népszerűsítése érdekében az intézmény Találkozzunk a könyvtárban címmel folytat kampányt, ennek keretében nagy sikerű vetélkedőket tartottak az általános iskolásoknak. Az óbecsei épületben ifjúsági klub is fog működni, és hetente két alkalommal már képzőművészeti foglalkozások is vannak a könyvtárban. Az igazgatónő az olvasók képzését is fontosnak tartja, ezért már a bölcsődés gyerekeket és a gyermeket váró édesanyákat is meg szeretnék szólítani különféle programokkal.