2024. július 27., szombat

Áprilisban jövőt választunk…

Nagy érdeklődés mellett vetítették Kishegyesen az „ElkXrtuk” című népszerű magyarországi politikai krimit

A Vajdasági Vándormozinak köszönhetően Vajdaságban is bemutatásra kerül egy népszerű anyaországi filmalkotás. Elsőként Kishegyesen mutatták be, ahol nagy érdeklődés övezte. Ifj. Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke a film kishegyesi bemutatója előtt elmondta, hogy áprilisban olyan történelmi pillanat fog bekövetkezni, ami eddig még soha nem volt. Jövőt választunk, a jövőjéről dönthet a vajdasági magyarság. Nagyon fontosnak véli, hogy kettős győzelemmel biztosítsuk be azt a munkát, amit eddig elvégeztünk Budapesttel, a nemzeti kormánnyal együttműködve. Kettős győzelem kellene ugyanis ahhoz, hogy folytatódhasson az, amit az elmúlt tizenkét évben sikerült elérni, felépíteni itt Szerbiában. Az elmúlt tizenkét év határon túliak irányában foganatosított nemzetpolitikáját már ismerjük. Sokan az elérteket és ezt az állapotot már szinte természetesnek veszik, pedig nem volt mindig így. Lassan a feledés homályába merül, hogy mi történt 2004. december 5-én és a 2006-os magyarországi eseményeket sem árt felidézni, Juhász Bálint szerint. Ezért is tanulságos lehet ez a film, amit nagy siker övez az anyaországban, és úgy döntöttek, a Vajdaságban is tizenegy helyszínen bemutatják. Nem jó emlékezni, mégis elemi érdekünk.

A 16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar krimit, politikai drámát nagy érdeklődés övezte a kishegyesi bemutatón, telt ház volt a helyi közösség épületének tetőterében. Magyarország első, valós eseményeken alapuló politikai krimije 2006 indulatokkal teli őszére kalauzolja el nézőit egy fiatal, feltörekvő elemzőlány történetén keresztül.

A filmet Kishegyes után vasárnap, Gunarason vetítik le, február 27én, 19.30-tól a civil központban. A további helyszínek: Csantavér, március 2. (szerda), 18 óra, színházterem, Szenttamási út 13. Óbecse, március 3. (csütörtök), 18 óra, Petőfi Sándor MK, Nikola Tesla 38. Magyarkanizsa, március 4. (péntek), 18 óra, Cnesa OMI, Fő tér 9. Muzslya, március 5. (szombat), 18 óra, Petőfi Sándor ME, Magyar Kommün 39. Belgrád, március 6. (vasárnap), 18 óra, Božidarac Művelődési Intézet, Vračar városrész, Radoslav Grujić 3. (felirattal) Zenta, március 11. (péntek), 18 óra, a Művelődési Ház nagyterme, Fő tér 2. Magyarcsernye, március 12. (szombat), 18 óra, Ady Endre ME, JNH 113. Hajdújárás, március 13. (vasárnap) 18 óra, a helyi közösség terme, Boris Kidrič 30.