2024. július 17., szerda

Élményekkel gazdagodtak

Bezárta kapuit a Hagyományápolás és táborozás határok nélkül tábor

Szombaton zárta kapuit a Jó szomszédok a közös jövőért elnevezésű IPA-program keretében megrendezésett Hagyományápolás és táborozás határok nélkül elnevezésű projektum tábora a ludasi Róka-tanyán. A projektum keretében, amit Üllés önkormányzata, az Etnolife Vajdasági Hagyományőrző Civil Szervezet és a magyarországi Fonó Alapítvány közösen valósít meg, már több folklórtalálkozóra is sor került.

Többek között tavaly ősszel a királyhalmi asszonykórus Üllésen mutatkozott be, az üllésiek pedig a tavasszal a tavankúti bunyevác hagyományokkal ismerkedhettek meg. Az üllési Fonó Alapítvány néptáncosai is felléptek Hajdújáráson a szüreti napokra szervezett rendezvényen és a palicsi Szent István-ünnepségen. A zárórendezvényen az üllői táncegyüttes legkisebb csoportja, a Csicsergők gyermektánccsoport lépett fel.
A határon átnyúló projektumot Nagy Attila, Üllés község polgármestere, Ótott Zsolt, a Fonó Alapítvány elnöke, Nagy Róbert, a szintén üllési Déryné Művelődési Központ elnöke és Hulló István, az Etnolife hagyományápoló civil szervezet elnökségi tagja mutatta be. Mint azt az üllési polgármester elmondta, a pályázat a hagyományőrzésen alapszik, s ennek megfelelően Üllésen alkotóházat létesítettek, amelynek átadására szeptemberben kerül sor.
– Nemcsak alkotóházzal és táncos ruhákkal lettünk gazdagabbak, hanem élményekkel is. A projektnek ezzel nem lesz vége, hiszen keresni fogjuk azokat a lehetőségeket, amelyek esetlegesen pénzügyileg támogatnák az együttműködést, de ha nem találunk, az sem jelent majd problémát, hiszen emberek közötti kapcsolatról beszélhetünk, úgy a felnőttek, mint a gyermekek is szorosan összefonódtak – mondta Nagy Attila.
Ótott Zsolt szerint valóban egy olyan projekt valósult meg, amelyben nem csupán arról van szó, hogy megépítésre került két alkotóház, hanem kapcsolatok születtek.
– Legnagyobbrészt gyerekek vettek részt e kapcsolatteremtésben és ez valahol feltételezi azt, hogy a gyermeki kapcsolatok a későbbiekben is megmaradnak és felnőttként is tartani fogják egymással a kapcsolatot. Már most kaptunk egy kedves felkérést a szomszédos Nosza településről, hogy jövő hét szombatján megrendezésre kerülő falunapon lépjünk fel táncegyüttesünkkel – értékelt a Fonó Alapítvány elnöke.
Hulló István, a projekt vajdasági koordinátora a projekt összegzése során elmondta, hogy sikerült teljesíteni a tervezetteket és ezenfelül számos szép élménnyel is gazdagodtak. A projektumnak köszönhetően maradandó értékek maradnak, így a Róka-tanyán megépült az alkotóház, amelyben a kellékek is biztosítva lettek, mint például a fafaragószerszámok, a szövőszékek, a korongozók, a sátrak. Mint megjegyezte, a következő IPA-projektumot is az üllési gyerekekkel szeretnék megvalósítani. A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program a projektumra 93 ezer eurót ítélt utófinanszírozási formában.