2024. július 17., szerda

A kevés ide-oda rakogatása

Hogyan oszlanak meg a tartományi pénzek a kultúrában? – A 18 917 magyar nemzetiségű diák közül tavaly 15 108 tanult anyanyelvén az általános iskolákban
A tartomány tavaly 233 millió dinárt költött multikulturális rendezvényekre, és 141 millió dinárt a nemzeti kisebbségek céljaira



A tartományi kormány után a képviselőház oktatási, tudományos és művelődési bizottsága is elfogadta a vajdasági nemzeti közösségek kulturális projektumainak támogatáspolitikáját, mely intézetek támogatása, és különféle – mind több –, pályázatok lebonyolításából áll. A tegnap megtartott bizottsági ülésen is felszólaló Juhász Attilát, a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság titkárhelyettesét kértük fel helyzetértékelésre. Szerinte a kevés ide-oda rakosgatásáról szól a vajdasági nemzeti kisebbségek kulturális projektumainak támogatása, sajnos még akkor is, ha a nemzeti kisebbségek számára az oktatás, a nyelvhasználat, és természetesen a művelődés létkérdés. Mint mondta, a titkárság mentségére szól, hogy más projektumokba is besorolja a nemzeti kisebbségek rendezvényeit.

– Úgy gondolom, hogy a költségvetésből a tartomány részéről megtámogatott rendezvények, intézmények, csoportok és egyesületek valószínűleg többet is elvárnának a tartománytól, de a lehetőség behatárolt. Összegszerűen 233 millió dinárt költöttünk multikulturális rendezvényekre, és 141 millió dinárt a tavalyi év folyamán a nemzeti kisebbségek céljaira. Ha az egész költségvetéshez, vagy a pályázat nagyságához viszonyítjuk, akkor meg kell állapítani, hogy a kultúrában azért a kisebbség nem kapja meg azt az egyharmadot, ami népességi arányát illetően megilletné – mondta a titkárhelyettes. – A pályázatokon túl vannak olyan intézményeink, melyeknek a tartomány az alapítója, és a kisebbségi kulturális életet támogatják. A magyarok esetében ilyen a Forum Könyvkiadó, a szabadkai Népszínház, vagy a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Ezek esetében is komoly szerepet vállal a tartomány, és ez a szerepkör a közösségünk művelődési életén meg is látszik. Viszont tudni kell, hogy 17 kisebbségi közösség részesül kisebb-nagyobb támogatásban a tartományi költségvetésből. Ezek közül némelynek a támogatottsága szinte szimbolikus, évi egy-egy megmozdulásuk részbeni támogatását tudja a tartomány lefedni. Ehhez képest a magyar közösség helyzete jó. Ha viszont az össz támogatáshoz viszonyítjuk, akkor meg kell állapítani, hogy a multikulturális rendezvények jóval nagyobb teret kapnak, mint a kisebbségi nemzeti közösségek rendezvényei, intézményei, megmozdulásai. Mégis fontos elmozdulás, hogy a határozottan beazonosítható kisebbségi kulturális tevékenységeknél egyértelműen a nemzeti tanács a javaslattevő, és ezt a döntéshozó teljes mértékben tiszteletben tartja. Nemzeti közösségünk esetében három jeles rendezvény kapott vajdasági jelentőségű rendezvényként támogatást, ezek a Gyöngyösbokréta, a Szenteleky napok, és a Desiré villamosa, tavaly pedig a Dombos Fest és a VIVE – mondta.
A bizottsági ülésen szó esett a tavalyi tanévi általános iskolai mutatókról, mely a diákok számának további csökkenését mutatja. Négy év alatt 6000-rel lett kisebb a diákok összlétszáma Vajdaságban. Ez intő jel, valamennyiünket cselekedetre késztet – hangsúlyozta dr. Svetlana Lukić-Petrović, a bizottság elnöke. A 156 045 általános iskolai tanuló közül a tartomány területén 18 917 magyar nemzetiségű, akik közül 15 108 tanul anyanyelvén, azaz 0,02 százalékkal több mint egy tanévvel korábban. A magyar tagozatokon ugyanakkor 15 810-en tanulnak, a magyar nemzetiségűek mellett romák, szerbek, bunyevácok, és mások.