2024. július 17., szerda

Vajdaság – kultúrák kereszteződési pontja

Karlóca volt a központja a 10. Európai Örökségi Napok szerbiai rendezvényének

Az 1984-ben megfogalmazott gondolat – hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára – az évek során alapjaiban nem változott. Az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat során a kapuk megnyitása, a széles közönség megszólítása a cél. Ehhez a gyakorlathoz viszonyítva Szerbiában kissé „nyakkendősre”, azaz hivatalosra sikerült a rendezvény, pedig immár 10. alkalommal csatlakozott az ország az Európai Unióból induló, bár már 50 országra kiterjedt ünnepségre.

Az idén szombaton, Karlócán rendezték meg a szerbiai központi ünnepséget, melyet Predrag Markovköztársasági művelődési és tájékoztatási titkár nyitott meg a Pártos Gyula álatl tervezett, neves gimnáziumban. Nem győzte hangsúlyozni, hogy az európai, a szerb, és a szerémségi Karlóca magában foglalja az elmúlt három évszázad kulturális, vallási, történelmi és természeti hagyatékát, s azért esett rá a választás, mert azt példamutatóan őrzi. Társaságában volt Milorad Đurić tartományi művelődésügyi és tájékoztatási titkár, valamint egyházi méltóságok, a karlócai helyi vezetőség, a dán és a svájci nagykövet stb. Đurić az örökség megóvásának fontosságára hívta fel a figyelmet, mindarra, amit a korábbi nemzedékektől örököltünk, és a következő nemzedékeknek kell átadnunk, úgy, hogy azt megfelelő módon mutassuk be a világnak. – A kulturális hagyaték megőrzése a tartományi kormány egyik sarkalatos stratégiai célkitűzése, mert Vajdaság számos kultúra kereszteződési pontja. Vajdaság egyúttal a szerb kultúra találkozási helye is más európai kultúrákkal, s mint ilyet, sajátos miliőként kell értelmeznünk és megmutatnunk a világnak – mondta többek között a titkár.

Az egésznapos program az 500 éves Krušedol kolostorban kezdődött – melynek felújítási munkálataihoz a Tartományi Nagyberuházási Alap 16 millió dinárral járult hozzá –, majd Karlócán folytatódott, ahol a meghívottak megtekintették a Béke kápolnát, a malmot, a kastélykertet, valamint a méhészeti múzeumot, a Živanović-borpincét, és végigsétáltak a városközponton, mely a tartományban egyedi hangulatú, változatos, gazdag hagyatékkal rendelkezik.

Újságírói kérdésre válaszolva Marković miniszter bejelentette, hogy kedden, szeptember 13-án a Szerbiai Képviselőházban bemutatják a médiastratégia tervezetét, melyben nem álltak el „egyetlen kulcsfontosságú elvtől” sem.