2024. július 17., szerda

Emberek a Karas mellől

Az első vajdasági magyar írónőre, Börcsök Erzsébetre emlékeznek a hétvégén, Versecen, a XIV. Herczeg Ferenc-emléknapon

(Börcsök Erzsébet aligha ismert érettségi képe, melyet leánya, az ugyancsak jeles író, Jódal Rózsa bocsátott rendelkezésünkre)

Negyven éve hunyt el Börcsök Erzsébet, akit az utókor az első vajdasági magyar írónőként tart számon. A jubileumra való tekintettel a Herczeg Ferenc-emléknapok szervezői már tavaly elfogadták a javaslatot, hogy 2011-ben az emléknapot szenteljék az írónő alkotói pályájának.

– Nagyon sokat jelent ez a megemlékezés nekem – mondta érdeklődésünkre Jódal Rózsa, az írónő lánya. – Édesanyám emléke így élhet a legfényesebben. Sőt, őszinte örömömre szolgál, hogy hamarosan megjelenik nyolcadik kötete is, mely novelláiból ad majd egy csokorra valót Bányai János válogatásában, az újvidéki Forum Könyvkiadó gondozásában. Édesanyámnak, a Mamának eddig két novelláskötete jelent meg, inkább regényei ismertek. Érdekes, hogy ennyi évvel a halála után dokumentumfilm is készült életéről, melynek holnapi ősbemutatója után (Vajdasági RTV 1, péntek 10.10, majd szombaton ismétlés 23.30 órakor) Versecen is láthatják mindazok, akik ott lesznek. Az Újvidék jeles asszonyai antológia szerkesztője, Gordana Stojakovićkészítette a 10 részes dokumentumfilm-sorozatot is, melyet nemrég kezdett sugározni a Vajdasági Televízió, és melynek 4. részét teljes egészében Börcsök Erzsébetnek szentelte – tudtuk meg az írónő lányától. – Ugyancsak ő volt édesanyám egyetlen szerb nyelven megjelent művének, az Eszter című regénynek a szerkesztője.

Az idei rendezvény egyik legfontosabb pontjának mindenképp a szombati tanácskozás ígérkezik. Jódal Rózsa Börcsök Erzsébet állomásai című sajátos, belülről fakadó és láttató értekezése mellett felolvassák a nem túl régen előkerült Herceg János-féle búcsúztatót, melyet vélhetőleg az írónő temetésén olvasott fel a vajdasági magyar irodalom jelentős alakja. Ezenkívül elhangzik még Bori Imre lapunkban megjelentetett egykori nekrológja, majd Bányai János Börcsök Erzsébet novellaírása, Németh Ferenc Börcsök Erzsébet Udvarszálláson, Hózsa Éva Eszter-szótár, Berényi Emőke Börcsök Erzsébet regényei egymás tükrében címmel értekezik. Az összejövetelen Balassa Julianna, a tizenhárom évet megélt pancsovai Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ elnök asszonya, s a helyette idén alakult Börcsök Erzsébet Dél-bánáti Magyar Irodalmi Kör vezetője is megemlékezik a névadóról. A helybeliek felolvasnak az írónő műveiből, többek között elhangzik az Emberek a Karas mellől című novellája, majd Bartha Jozefina, az írónő volt diákja és tanárkollégája szól az egybegyűltekhez.

Herceg János Börcsök Erzsébetről

„… a régi értelemben vett kisebbségi író volt. Mint az erdélyi Berde Mária, vagy a felvidéki Ásguthy Erzsébet, ő is valami egészen csodálatos asszonyi intuícióval hatolt a megváltozott világ mélyrétegeibe, s halkan és finom rezignációval adott hangot annak a fájdalomnak, melyet egy nemzetiségi rétegnek kellett elszenvednie, miután az impérium-változás nemcsak a kenyerét vette el, hanem emberileg is megalázta.”

A hétvégi műsor:

A verseci szüreti napok keretében zajló immár hagyományos irodalmi találkozó megnyitója pénteken 18 órakor lesz, a helybeli Petőfi Sándor Kultúregyesület irodalmi összeállításával. Szombaton 10 órakor istentisztelet a Szent Gellért katolikus templomban, majd a polgármesternek és Lantos Lajosnak, a kultúregyesület, valamint az emlékbizottság elnökének köszöntője után a városháza dísztermében tanácskozás keretében az egybegyűltek Börcsök Erzsébetről értekeznek. Az esti órákban szüreti mulatságot tartanak az egyesület termeiben. Vasárnap délelőtt 9 órakor az ünnepi szentmise után megkoszorúzzák a Herczeg Ferenc-emléktáblát és a 12 órakor kezdődő népszerű szüreti felvonuláson az egyesület tagjai is végigsétálnak Herczeg és Börcsök városán a szentmihályi rezesbanda kíséretében.