2024. július 17., szerda

Mocsár és Kokain

ÚJ KÖNYVEK

A Mocsár című kisregénnyel indult Majtényi (Markovics) Mihály írói pályája 1927-ben, de érdekesmód – a Bácsmegyei Napló regénypályázatának díjnyertes darabja – csak folytatásos közlésként jelent meg a lapban, kötet formában pedig csak most, 2011-ben, az újvidéki Forum Könyvkiadó jóvoltából jelent meg.

Nem véletlenül tiszteleg Majtényi Mihály születésének 110. évfordulóján ezzel a regénnyel a kiadó, hiszen az újabb irodalomtörténeti kutatások bizonyítják, miszerint a sok népszerű és színvonalas irodalmi mű alkotójának több írói erénye már ebben a regényében fölsejlik. Mint azt Mészáros Krisztina a könyv utóiratában megállapítja, ezzel a megjelentetéssel az olvasó előtt kiteljesedik a Majtényi-életmű. „Erről a regényről nemcsak a múlt vonatkozásaiban fontos és érdekes beszélni, hiszen egészen sajátos eszközökkel nyitja meg gondolkodásunkban az olyan tematikai felvetéseket és értelmezéseket, amelyek a mai vajdasági (és nem csak vajdasági) olvasókat is foglalkoztatják. Az »örökös kétes holnapok«nyomán az elvágyódás, az elmenekülés, a száműzetés, egyáltalán az élettalajtól való elszakítottság, az idegenség riasztó tapasztalata és az asszimilálódásé, az önazonosság-keresés és identitásvesztés, az emlékezés és felejtés dimenziói, de a geokulturális meghatározottság más regénybeli megjelenési módozatai is izgalmasak lehetnek.”

Az évforduló alkalmából még egy kötettel tisztelgünk Majtényi Mihály emléke előtt. A Forum Könyvkiadó mellett lapunk, a Magyar Szó is a Majtényi-hagyaték után nézett, és vállalta Kokain című első novelláskötete reprintjének közreadását, hiszen az írót szoros szálak fűzték lapunkhoz, az 1944 karácsonyán induló Szabad Vajdasághoz, a mai Magyar Szó elődjéhez, ugyanis négy alapító szerkesztőjének egyike volt. Kokain című első novelláskötetére esett a választás, melyet eredetileg 1929-ben a zentai Unio Nyomdatársaság adott közre. Vagyis a ma is élvezetes, olvasmányos, időszerű novellák kötet formájában másodszor látnak napvilágot, megjelentetését pedig az is indokolja, hogy könyvtárainkban alig található meg. A novellákon kívül a reprint kiadványban helyet kapott dr. Szeli István: Majtényi Zentán című 1962-es értekezése, mely a lehető legtalálóbban és legalaposabban jellemzi az induló író pályájának vázlatát.