2024. július 17., szerda

Négy országból jöttek, mégsem kellett tolmács

A negyven évvel ezelőtt elhunyt Börcsök Erzsébet írónőnek szentelték a hétvégén Versecen megrendezett XIV. Herczeg Ferenc Emléknapokat
Csodálatos idő várta Versecen az 54. Szüreti Napok, és a 14. Herczeg Ferenc Emléknapok közönségét (a szerző felvételei) Rég tovatűnt a hangulatos bánáti úri világ. Annak megörökítője, Versec szülötte, Herczeg Ferenc, a századforduló és a két világháború közötti Magyarország egykori írófejedelme emlékére azonban minden ősszel összejön egy maroknyi magyar ember a helybeli Petőfi Sándor Kultúregyesület meghívására, a helybeliek pedig igazi bánáti vendégszeretettel fogadják őket. Idén 14. alkalommal hirdették meg a városban zajló Szüreti Napokkal egyidejűleg a rendezvényt az egykor ünnepelt, majd a feledés homályába kényszerített író tiszteletére. Herczeg szeptember 22-én látta meg a napvilágot Bánát délkeleti sarkában (csaknem 150 évvel ezelőtt), épp abban az évben, amikor a városkában elkészült a Szent Gellért neogótikus plébániatemplom, a város jelképe. Két év múlva, 2013-ban tehát kettős jubileum lesz Versecen: a templom mellett az egykori írófejedelem évfordulója is.

Erre máris gondolnak és készülnek a lelkes helybeliek, akiknek köszönhetően szeptember harmadik hétvégéjén már nem egy, hanem „két-három maroknyi” magyar is összejön a szüreti napok kebelén megtartott háromnapos irodalmi rendezvényre. Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete szombaton tisztelte meg jelenlétével a versecieket, s úgy fogalmazott, hogy négy országból jöttek össze emberek, akiknek szerencsés módon nincs szükségük tolmácsra ahhoz, hogy megértsék egymást. A rendezvényen ugyanis a visszajáró és új vendégek között erdélyiek, felvidékiek, és magyarországiak is voltak a vajdaságiakon kívül. Közülük Vollmuth Péter, a Balaton-környéki Badacsonytördemic polgármestere először járt Herczeg Ferenc szülővárosában, így nem rejthette véka alá azt a felismerést, hogy az általa képviselt városka megdöbbentően hasonlít az írófejedelem szülővárosára. Mint leszögezte, megbizonyosodott, hogy Herczeg nem véletlenül választhatta a két világháború között második otthonának Badacsonytördemicet, ahol szőlőtermesztéssel foglalkozott. A városkában féltve őrzik emlékét, és személyes tárgyait, utcát neveztek el róla. Hasonló javaslattal álltak elő a verseci magyarok szombaton a polgármesteri fogadáson: Lantos Lajos, a Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke és Krizbai Hajnalka titkár tolmácsolták a tagság kívánságát, hogy Versecen is nevezzenek el egy utcát Herczeg Ferencről, már csak azért is, mert családja, a Herzog család jelentős szerepet játszott a város fejlődésében, édesapja például polgármester volt fia születésének idején.

Jódal Rózsa könyvajándékot adott át Lantos Lajosnak és Balassa Juliannának édesanyja, Börcsök Erzsébet emléke hű ápolásáért

A több mint 1500 fős verseci magyarság kultúregyesületének legnagyobb rendezvénye a Herczeg Ferenc Emléknapok, mely szombaton is, vasárnap is a felemelően szép Szent Gellért-templomban kezdődött, rövid szertartással. A hagyományos irodalmi találkozót – melyet a városháza dísztermében tartottak meg –, rendhagyó módon Börcsök Erzsébet írónőnek szentelték, aki felnőttkora jelentős részét tanárnőként ebben a városban töltötte. Az írónő negyven évvel ezelőtt hunyt el. Versecen született egy sor jelentős műve, valamint kezei közül kikerülve kezdhette meg pályáját egy sor tehetséges, és rátermett tanítványa. Az írónő lányával, Jódal Rózsával a hallgatóság bejárta a „Mama” életének főbb állomásait, meghallgatott néhány művét, majd Bori Imre és Herceg János méltatását, melyek Börcsök Erzsébet elhalálozása nyomán készültek. Bányai János, Hózsa Éva és Berényi Emőke az írónő irodalmi alkotásait kísérelték meg egy-egy szempontból tetten érni, miközben megtudtuk, hogy Bányai János válogatásában a Forum Könyvkiadó a közeljövőben megjelenteti novelláskötetét. Börcsök Erzsébetnek életében két novelláskötetet sikerült megjelentetnie. Bánáti, egészen pontosan udvarszállási élményeiről Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó igazgatója, emberi nagyságáról pedig Balassa Julianna szólt, a pancsovai székhelyű Dél-bánáti Magyar Irodalmi Kört képviselve. Mintegy ráadásként az egybegyűltek megnézték Gordana Stojaković Börcsök Erzsébetről készült dokumentumfilmjét, melyet a Vajdasági RTV 1. csatornáján a hétvégén tűztek először műsorra az Újvidék jeles asszonyai sorozat részeként. Az irodalmi találkozón Jódal Rózsa könyvajándékot adott át a helybeli szervezőknek, és a Börcsök Erzsébet emlékét hűen ápoló pancsovaiaknak.
Ezenkívül elmondhatjuk, hogy ezúttal is bekanyarodott Versecre a könyvbusz, és azt is, hogy a szüreti napok árusai ezúttal is alaposan eltorlaszolták az utat Herczeg Ferenc szülőháza előtt, melynek a falára az emlékezés virágait a szervezők minden évben igyekeznek elhelyezni. Egyébként a rendezvény pénteken mulatsággal kezdődött – a VMSZ, és az MNT képviselői is köszöntötték a helybelieket –, és vasárnap ugyancsak mulatsággal, a szüreti felvonulással zárult.