2024. július 17., szerda

Díjkiosztó a Forum Könyvkiadóban

Pénteken, Újvidéken Fehér Kálmán, Lázár Tibor és Béres Márta veszi át az intézet rangos elismerését

Évi díjkiosztó ünnepségét tartja pénteken az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet. A Magyar Szó székházának IV. emeleti tanácstermében 11 órai kezdettel ünnepélyes keretek között adják át a 2010. évi Híd Irodalmi Díjat, Forum Képzőművészeti Díjat és Vajdasági Magyar Művészeti Díjat.

Mint azt korábban hírül adtuk, a Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága (Böndör Pál, Danyi Zoltán, Gerold László elnök, Vasagyi Mária és ifj. Virág Gábor) a múlt évben a Vajdaságban megjelent kiadványokat áttekintve szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy a díjat Fehér Kálmán Száz panasz és más versek című kötetének ítéli oda. Az indoklás szerint Fehér Kálmán régi és új verseit tartalmazó kötete egységes képe egy több évtizedes, költészetünk szempontjából jelentős életműnek. Fehér Kálmán költői opusa mai érvényességgel szólaltatja meg a hit és kételkedés örök dilemmáját.

Forum Képzőművészeti Díjban Lázár Tibor óbecsei festőművész részesül a bírálóbizottság (Fődi Éva, Náray Éva és Skrabány Viktor elnök) egyhangú döntése nyomán. Lázár Tibor ezt a kiemelkedő díjat a klasszikus és a modern képzőművészeti törekvések sajátos, csak rá jellemző ötvözéséért, „egybemosásáért”, egyéni festői világa kialakításának elismeréseként kapta. Tavalyi zentai kiállítása olyan képzőművészeti esemény volt, amely egy fiatal alkotó határozottan felvállalt célkitűzéseit, következetesen épülő művészi törekvéseit tárta elénk, kiforrottságával, gondolatai tömör megfogalmazásával és nem utolsósorban szakmai tudásával arról győzte meg a bírálóbizottság tagjait, hogy noha fiatal alkotóról van szó, a Forum Képzőművészeti Díj nem korán s még kevésbé elhamarkodottan kerül kezébe.

A 2010. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Béres Márta színművésznek ítélte oda a bírálóbizottság (Lennert Géza, Urbán András elnök és Vitkay Kucsera Ágota). Mint a kortárs vajdasági színházi élet sajátságos jelenségét eddigi munkásságáért, valamint a vizsgált időszakban felmutatott magas szintű színészi és színházi-alkotói kvalitásaiért tüntette ki egyhangú döntésével a bizottság. Az indoklás szerint: „olyan színésznőről, művésznőről, alkotóról van szó, aki a klasszikus értelemben vett tehetség és professzionalitás mellett a kortárs színház legmodernebb kifejezési formáinak is eddig nem tapasztalt képességű személyisége, szerepformálásai, alkotásai szervesen kapcsolódnak az adott kor, térség, szenzibilitás jelen idejéhez és múltjához. Az eddigi munkáiban felmutatott színészi-szövegformálói improvizatív kvalitásai az adott előadások társszerzőjévé emelik”.