2024. július 17., szerda

Ahol már meghúzták a vészharangot

A tanítók világnapjának apropóján

A gyermekhétre esik a pedagógusok/tanárok világnapja, melyről immár 45 éve október 5-én emlékeznek meg világszerte. Magyarországon ezt a napot a pedagógusjogok napjaként tartják nyilván, Szerbiában pedig a tanítók világnapjaként. Bárhogy is van, felemelő, általánosan ünnepelt napnak nem mondható, még ha a tanítók, pedagógusok megérdemelnék is. Csupán egy-egy alkalmi kiáltvány vagy rendezvény idézi a nap jelentőségét. Szerbiában, ahol sokkal inkább a 11 évvel ezelőtti demokratikusnak nevezett fordulat adja meg a nap súlyát, szerdán az UNESCO körlevele járta be az intézményéket. Újvidéken viszont az előttünk álló tanév időszerű oktatási-nevelési kérdéseiről tanácskoztak, különös tekintettel a nemzeti közösségek nyelvén történő oktatás fejlesztési lehetőségéről a Vajdasági Művelődési Intézet szervezésében.

Anélkül, hogy valóban megoldást is kerestek, vagy találtak volna, a 2011/12-es tanév végre sztrájk nélkül, sőt komolyabb fenyegetés nélkül kezdődött. Ettől függetlenül kísért a kifizetetlen végkielégítések vagy jubileumi juttatások árnyéka, csakúgy az anyanyelvi és vajdasági szakvizsgáztatás. A pedagógusok munkáját, munkahelyét ugyancsak befolyásolja a csökkenő tanulói létszám, különösen a nemzeti közösségi tagozatokon.

Újvidék egy olyan közösség, ahol például a magyar nyelvű oktatást illetően rég meg kellett húzni a vészharangot. A tanácskozásra furcsamód meg sem hívott Vajdasági Pedagógiai Intézet egyik munkatársától, Vicsek Annamáriától kérdeztük, hogy valóban meddig sikerült eljutni az újvidéki magyar oktatásért projektum keretében.

– Hónapok óta, de úgy is mondhatnám, két éve intenzíven dolgozunk a projektumon, s ennek részeként holnap, szombaton egy csaknem 70 fős, magyarul tanuló újvidéki alsós diáksereggel kirándulunk Belgrádba – mondta. – Kemény munka áll mögöttünk, a kirándulás csupán csepp a tengerben, ami megerősítheti a gyerekek kapcsolatát, és a szülőket is abban, hogy jól döntöttek, amikor magyar tagozatra íratták gyermeküket.

A projektumban több szervezet vesz részt: a nemzeti kisebbségi oktatás színvonaláért felelős intézmény, a Vajdasági Pedagógiai Intézet, annak igazgatója, Erdély Lenke pedig a projektum koordinátora, ezenkívül az Újvidéki Módszertani Központ, mely pályázati támogatásokat igyekszik szerezni, és a programok szervezésében is nagy szerepet vállal, ezenkívül a VMSZ városi szervezetének oktatási bizottsága, és a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ, ők a szabadidős klub fenntartói, akik helyet adnak a foglalkozásoknak.

– A projektum gyakorlatilag 0 éves kortól felöleli a magyar ajkú gyerekeket, bár bölcsődés kortól játszik szerepet igazán. 2009-ben nem sikerült a bölcsődei tagozatot beindítanunk, viszont megalapítottuk a baba-mama-papa klubot a legkisebbeknek, tavaly viszont a bölcsődei magyar tagozat is megkezdte munkáját. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy ezek a gyerekek, akiket máris felöleltünk, néhány év múlva természetesnek találják majd, hogy a magyar osztályok valamelyikében kezdjék meg a tanulmányaikat Újvidéken, és nem a meggyőzés eredményeként. Idén februárban a 45 magyar nemzetiségű újvidéki iskolaköteles közül 16 nyilatkozott úgy, hogy magyar osztályba iratkozik, ezt a katasztrofális eredményt végül sikerült megváltoztatni, mert 25 gyermek indult magyar osztályba, a pirosiakkal és budiszavaiakkal együtt pedig 30-nál több. Természetesen szemünk már a következő nemzedéken van – mondta Vicsek Annamária.