2024. július 17., szerda

Kozmetika és befolyás

TÉVÉJEGYZET

Már jó ideje látom, hogy egyre lejjebb csúszik a tévéfüggő nézők átlagos életkora. Néhány éve még megdöbbentem, amikor ismerősöm nyolcéves fia a Mónika-show-t nevezte meg kedvenc műsorának, amelyben akkoriban csak úgy nyüzsögtek a feleségverő férjek, gyermeküket eldobó anyák, trágárul ordítozó fogatlan asszonyságok, transzvesztita fiú prostituáltak. Aztán kiderült, hogy nem egyedi eset, ellenkezőleg, sok kicsi üli végig a különféle show-kat, sorozatokat, szinte teljes korosztályok ebből a műsorból „okosodnak”. Mígnem egyszer csak szolidabb lett a műsor. Talán hittük is, hogy az ORTT intelmei hatására, de most már tudom, nem. Nem az intelem volt a perdöntő, hanem a nézők elfordulása, a nézettség csökkenése. Jó példa ez arra: nekünk, nézőknek kell reagálnunk ahhoz, hogy a pénzhajhász kereskedelmi adók irányt váltsanak. Érje bármilyen vád, akár büntetés is a műsort, a tévécsatorna minden ocsmányságot képes műsorra tűzni, ha az nézett. Más szóval: a karhatalmi intelmek csak kozmetikázni tudnak, befolyásolni nem.

Lehet ezzel tisztában is van, ezért marad gyakran csendben az itteni, a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség. Csak jusson eszünkbe az a nem régi példa, amikor a Pink TV saját (megtorló) politikát kezdett folytatni Horvátország ellen. Az akkor igen bátortalanul megnyilvánuló ügynökség a napokban újra hallatta a hangját, amikor feltehetően a gyermekhétre való tekintettel közzétette, hogy a televíziós műsorok 97 százaléka nem alkalmas a 12 éven aluli gyermekek részére. Ezért javasolja: feltűnőbben, figyelemfelkeltően kell elhelyezni azokat a bizonyos köröket, melyekben a javasolt alsó életkort megjelölik. Az ügynökség szerint ez a tévécsatornák leggyakoribb hibája, de nemcsak a gyerekekkel szemben, hanem úgy általában. Ennyire jól állna a szénánk?

Viszont ezek szerint rémisztően kevés műsor alkalmas a 12 éven aluli tévézők népes táborának. Pedig tudjuk, hogy a média, a kereskedelemmel, a szórakoztatóiparral együtt az egész világon keresi a gyerekek kegyeit. Persze, hiszen ők a legjobb fogyasztók. A szülők többsége utoljára a gyerekétől tagad meg valamit.

S, ha már a gyerekek kegyeit keressük ezen a héten, tényleg elkeserítő, hogy Vajdaságban magyar nyelvű televíziós gyermekműsor nem/sem készül. S ez nem kegy kérdése. Még jó, hogy legtöbb magyarlakta településen vételezhetőek a magyar tévé műsorai, így anyanyelvükön is hallhatnak nekik szánt, hozzájuk és nyelvükön szóló, valamint korosztályuk fejlettségéhez méretezett műsorokat. Nemcsak azért fontos ez, hogy a XXI. században nagy fontosságot játszó vizuális kultúra kellő mértékben és irányban fejlődjön ezeknél a nemzedékeknél, hanem azért is, hogy a média népszerűségét kihasználva a kicsinyek is kapjanak olyan pozitív, közösségi fejlődésüket is szolgáló tartalmakat, amelyekre egyszerűen szükség van. Ami nekik, kisebbségben növekvőknek is kijár.