2024. július 17., szerda

Csak az eszköz más

TÉVÉJEGYZET

Elsősorban a reklámokra szokás mondani: jórészt az álom világát testesítik meg, a tévéről úgy általában mást szokás mondani. Ezúttal azért megkockáztatom: a tévé világa sem sokban különbözik a reklámokétól. Amíg az ember életében nem válhat valósággá, addig csak ábrándokat ébreszt. Márpedig a többség, a nagy többség csak elnézi, nézegeti a képernyőt, és sohasem lesz belőle VV-hős, vagyis Való Világ-lakó, médiasztár, szappanopera-csillag, de még csak a közelébe sem férhet a csillogásnak. Mindeközben észrevétlenül ellustul, elveszti cselekvéskedvét, mert elkeserítő az, ami a tévében látottakhoz viszonyítva körülveszi. Sőt, mind inkább odaragad a képernyő elé, mai kifejezéssel élve: függővé válik.

A szerbiai polgárok effajta függőségét kísérelte meg tetten érni egy szerbiai közvélemény-kutatás, aminek eredményét a héten hozták nyilvánosságra. A hasonló külföldi felmérések alapján természetesen tudni lehet, hogy a szerbiai fogyasztó sem lehet kivétel, így nem okozott meglepetést, hogy az itteni polgárok csaknem hetven százaléka médiafüggő. A függőségben szenvedők zöme szórakozás gyanánt nyúl a média után, és ily módon próbál elmenekülni a valóságos problémáktól. Akár az alkoholista, a kábítószer-élvező…, épp csak az eszköz más. Nem hinném, hogy veszélytelenebb függőségről van szó, még akkor sem, ha a médiafüggőség „csupán” tudati, míg a többi, úgymond hagyományos függőség fizikai jegyekben is megnyilvánul.

Hál' Istennek vannak kivételes tévéműsorok, olyanok, melyek nem csalogatnak vakvágányra, nem ébresztenek hiú ábrándokat, nagyon is földön járóak, mégis szórakoztatnak, és egyúttal tudást gyarapítanak, érzéséket ébresztenek. Ilyen – igaz, nagyon ritka kivétel – a csaknem húsz éve jelentkező Lyukasóra című irodalmi műsor, melyet most egyik alapító szerkesztője elhalálozása okán említünk. Mészöly Dezső költő, műfordító a héten távozott az élők sorából, nagy művet hagyva maga után, amibe mindenképp beletartozik a Magyar Televízión induló, majd a Dunára átvándorolt Lyukasóra is. A nézőkkel közvetlen kapcsolatot tartó, fejtörő műsor vezetését még életében átvették kollégái, azok az irodalomért hozzá hasonlóan rajongó szakértők, akiknek csodálatosan nagy lexikális tudásuk van, mégis, vagy talán épp ezért könnyedén tudnak vele bánni, és képesek magukkal ragadni a nézőt. Azokat legalábbis, akiket lehet, akik nemcsak azért ülnek a képernyő elé, hogy bámészkodjanak és múlassák az időt, hanem azért, mert látni, gondolkozni, sőt játszani is képesek.

Ez utóbbiak nyilván felkapták a fejüket, ha kedd este a Vajdasági RTV 1-es csatornájának szerb nyelvű híradóját nézték. Annak hírét, hogy a nyáron elhunyt Amy Winehouse soulénekesnő édesapja megírja lánya életrajzát, azzal a videoklippel takarták, melyben egy Minela nevű szerb turbócsillag Amyt kipellengérezve, annak egy koncertfelvételét felhasználva aláénekli a Ti propadaš, jer se drogiraš (tönkreteszed magad a droggal) üzenetű, népies hangzású akármit. A You Tube-on azóta kering a jó ízlésbe gázoló „klip”, felidézve a tévéház nem túl régi, márciusi melléfogását, amikor az orosz miniszterelnök és a szerb államfő kézfogása alá Az ellenség megerősítése felirat került A barátság megerősítése helyett. Mivel a mostani bakinak politikai háttere nincs, így valószínű nem következnek szigorú büntetések, ám az ízléstelenség attól még ízléstelenség marad.