2024. szeptember 3., kedd

A szabadkai Népkör 140. születésnapja

Gálaműsorral ünnepelt délvidék legrégebbi folyamatosan működő művelődési központja

Csütörtök este ünnepelte a szabadkai Népkör MMK a 140. születésnapját. Az ünneplést a Juhász zenekar és a Jártatós néptáncegyüttes kezdte, nyírségi táncokat adtak elő, amivel azonnal jó hangulatot teremtettek. Bizonyára sokan érezték úgy a közönség soraiban, hogy legszívesebben felpattannának a székeikről, és táncra perdülnének. Az est műsorvezetője Gál Elvira színésznő volt, aki távollétük miatt felolvasta Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnökének, és Stjepan Beretić plébános üdvözleteit. Ezek után dr. Korhecz Tamás , az MNT elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte, hogy úgy az MNT, mint ő maga is elismeréssel adózik a Népkörnek, és megbecsülik a munkájukat. Hozzátette, hogy számára mindig lenyűgöző volt a Népkör megújulási képessége:

– Nem könnyű megfelelni a kor kihívásainak egy olyan egyesületnek, amely a néphagyomány ápolásra helyezi a fő hangsúlyt, a Népkör pedig ebben úgy tudja megállni a helyét, hogy a fiatalok számára is vonzó maradjon. A Népkör a délszláv háború iszonyatának közepette újult meg, amikor senkinek sem volt jövőképe. A nehéz helyzetben sem siránkoztak, hanem megálmodták ezt az otthont – mondta Korhecz Tamás.

A továbbiakban dr. Takács Márta, a Népkör MMK elnöke is üdvözölte a közönséget, és a Népkör munkatársait. Elmondta, hogy nehéz idő áll mögöttük, de a vendégeknek mindig büszkén mutatja az épületen a megalakulási évet:

– Bizonyára sokan nem ilyen szerény műsorra számítottak, de nálunk a hétköznapok a fontosak, és minden erőnket azokra fordítjuk. A Népkör ugyanis második otthona úgy fiataloknak, mint időseknek, a tagok szinte itt nőnek fel. Amikor valamelyik tagunk könnyes szemmel búcsút int a Népkörnek, általában csak kis időre teszi, mert hamarosan már a gyerekeit kísérgeti hozzánk. Készülőben a Népkör monográfiája, de egy ún. népkörös családfát is tervezünk, amelyből jól látható lesz majd, hogyan váltották egymást a családon belüli generációk – mesélte Takács Márta.

A műsor alatt díjkiosztásra is sor került. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében Dudás Károly és Szöllősy Vágó László adta át a VMMSZ legrangosabb elismerését, az Aranyplakettet a Népkörnek. A Népkör több tagja emléklapot vehetett át a kiemelkedő, illetve több évtizedes munkájáért. A magyar művelődési központ vezetéséért járó emléklapot is osztott, amelyet Kern Imre és dr. Tóth Tivadar kapott.

Az ünnepi műsorban felléptek olyanok is, akiknek első lámpalázas fellépésük a Népkör színpadához kötődik. Greguss Zalánt például, szerepe szerint felakasztották, amikor a Népkörben először lépett színpadra, most a Népkör emlékeiből idézett. Hajvert Ákos pedig ott énekelt először, de ezúttal inkább szavalt. Felléptek továbbá Ágoston Pribilla Valéria és Mess Attila is, a Szalagfűző leánykórus, akik dunántúli népdalokat énekeltek, Brezovszki Roland és Brezovszki Tamara, a Garden Quartet, a Juhász zenekar Soós János vőféllyel és Kovács Éva, aki korábban a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyen villogtatta meg énektehetségét. Nagyon élvezetes volt a Róna táncegyüttes fellépése, elfeledtették velünk, hogy a tánc koreográfia alapján készült, olyan természetességgel táncoltak.

A műsor tehát egyáltalán nem volt szerény, sőt nagyon is színvonalas, a Népkör pedig bebizonyította azt, amit hangoztatnak, hogy az amatőr csoportjaik, profi szinten működnek.