2024. szeptember 3., kedd

„Kissé megbolondítjuk a teret”

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának új előadásában két végzős hallgató és egy 87 éves színész is játszik

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata elindította az új évadot. Első bemutatójuk október 25-én, 19.30-tól a Jadran színpadon lesz. Csehov Cseresznyéskertjé t adják elő Bérczes László rendezésében, aki korábban A Gézagyerek et állította a színpadra.

Mezei Zoltán, a társulat igazgatója először is arra készíti fel a közönséget, hogy az előadás kedvéért kicsit átváltozik a Jadran színpad:

– Habár többen is kifejezték nemtetszésüket, mi mégis szeretjük olykor felrúgni a szabályokat, és ezúttal is kissé megbolondítjuk, átforgatjuk a teret. Egyébként is jellemző ez azokra az előadásokra, amelyeket Bérczes László magyarországi rendező és Sárkány Sándor díszlettervező készítenek. A Cseresznyéskert kapcsán fontos kiemelnünk, hogy megjelenik benne az Újvidéki Színművészeti Akadémia két végzős hallgatója, Pámer Csilla és Baráth Attila, ugyanakkor a Népszínház nyugdíjas színésze a 87 éves Mihajlo Jančikin is. A Cseresznyéskertben élő zenét hallhatunk, a zenekar pedig úgymond beépül ebbe a nagyon emberi és érzelmekben dús történetbe – mondta a társulatigazgató.

Bérczes László rendező azt osztotta meg velünk, hogy mi minden késztette a Cseresznyéskert megrendezésére:

– Akkortájt, amikor A Gézagyereket próbáltuk, sűrűn haladtam el a városközpontjában lévő épülő színházépület mellett. Igazából nem is tudom eldönteni, hogy ez az épület pusztuló-, vagy épülőfélben van. Azután itt ez a remek csapat, a Magyar Társulat. Ezt a két tényezőt forgatva a fejembe általános problémán gondolkodtam, az igényes kultúra háttérbe szorulásáról. Ezzel az előadással a veszteséget szeretném megmutatni. Szerintem a Cseresznyéskert az irodalom egyik csúcspontja. Olyan, mint a Himalája, amelyet most megmászunk a társulattal. Mindig csodálattal nézek a hegymászókra, akik egymás közti bizalma létkérdés, és szenvedélyük elképesztő összetartást igényel. Életekbe kerülhet, ha felbomlik közöttük az összhang – mesélte a rendező.

A Cseresznyéskertben Vicei Natália, Pámer Csilla, Kalmár Zsuzsa, Szilágyi Nándor, Csernik Árpád, Pálfi Ervin, Kovács Nemes Andor, Pesitz Mónika, Szőke Attila, Körmöci Petronella, Mihajlo Jančikin, Ralbovszki Csaba, Takács Tibor, Baráth Attila és Szabó Zoltán játszanak., valamint a zenészek Bakos Árpád, Pešikan Balša és Vörös Csongor. A díszletet Sárkány Sándor, a jelmezt pedig Ledenyák Andrea tervezte. Az előadást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.