2024. szeptember 3., kedd

A tor és Encián

Sándor Zoltán és Szegedi-Szabó Béla nyertes műveit láthatjuk az idei Kortárs Vajdasági Szerzők Felolvasószínházán

A Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából idén is megrendezik a Kortárs Vajdasági Szerzők Felolvasószínházát sorrendben a nyolcadikat. A szabadkai Népszínház Magyar Társulata ezúttal is egész estét betöltő pályamunkákat várt, amelyeket a zsűri elbírált. A meghirdetett pályázat két nyertes művét – Sándor Zoltán és Szegedi-Szabó Béla alkotását – október 28-án, 17-kor és 19-kor mutatják be Szabadkán a Soltis Lajos Stúdióban, utána vitafórum lesz, a két felolvasás között pedig Faragó Árpád könyvbemutatója.


Sándor Zoltán

Szegedi-Szabó Béla

A drámapályázat eredményeit Brestyánszki Boros Rozália a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja ismertette:

– Az idei pályázatra hét mű érkezett, olyan szerzők tollából is, akik már többször pályáztak, de első pályázók is voltak. Feleannyi darabot kaptunk, mint tavaly, de a színvonal nem csökkent. Sajnos némelyik színmű nem felelt meg az alapkövetelménynek, mivel nem lettek egész estét betöltők. Igazán frappánsak voltak, erős jelenetekkel, ellenben nagyon rövidek, így ezeket nem tudtuk teljes értékű pályaműveknek tekinteni. Ha ez nem így alakul, bizonyára jobban megizzasztotta volna a zsűrit a választás. A pályaművekről háromtagú bizottság döntött: Gyarmati Kata, az Újvidéki Színház művészeti vezetője, Góli Kornélia, a Kosztolányi Dezső Színház dramaturgja, és jómagam a Magyar Társulat dramaturgjaként. Közös döntést hoztunk arról, hogy a következő két munka kerüljön felolvasásra: Sándor Zoltántól (a Magyar Szó belpolitikai rovatának szerkesztőjétől) A tor, valamint Szegedi-Szabó BélaEncián című műve. Szegedi-Szabó Béla egyébként immár harmadszor szerepel a felolvasószínházon. A két rendező Lénárd Róbert és Mezei Kinga lesz. Érdekes, hogy az idei pályázaton, több munka is az 1944-45-ös időszakkal foglalkozik. Nem is értem, mintha tematikus pályázatot írtunk volna ki. Igaz, vannak olyan évadok, amikor például több zenés darab érkezik. Idén úgy látszik, hogy ez az időszak került középpontba – mondta a dramaturg.

A fenti témával és a Délvidéki Magyar Színjátszás Napjának rendezvényeivel kapcsolatban a Magyar Társulat hamarosan a sajtón keresztül bővebben is értesíti a közönségét.