2024. szeptember 3., kedd

Az „igazi” családi színház

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új évadának első bemutatója a Dogs and drugs előadás
Mezei Kinga a Dogs and drugsban debütál mint a Kosztolányi Dezső Színház tagja



November 9-én, 19.30-kor kezdődik a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új évadának első bemutatója, a Dogs and drugs, azaz magyarul Kutyák és kábítószerek. Az előadás rendezője Urbán András, habár ez nem ennyire egyszerű, mivel ezúttal három rendező munkatárs is úgymond beletette magát a produkcióba. Urbán András kifejtette ezt a nem mindennapi projektumot.

– Rendhagyó módon készítettük az előadást, és három téma köré csoportosítottuk a munkát. Az első a kábítószer, a függőség és minden, amit magával von. A második az erőszak, kiélezve a családon-, a kapcsolaton belüli erőszakra. A harmadik a másság, különösképpen a szexuális másság, vagyis a szexuális diszkrimináció. Az előadás munkafolyamatának különlegessége, hogy felkértünk három színházi személyt, Jelena Bogavac belgrádi, Puskás Zoltán újvidéki, és Péter Ferenc szabadkai rendezőt, akik az adott témakörök boncolásához személyes tapasztalataikkal is hozzájárultak. Mondhatni, hogy ők valamennyire érintettek ezekben a témákban, így színészeink interjúalanyait képezték. Mivel azonban színházi emberekről van szó, ez a kommunikáció is színházi nyelven zajlott, jelenetek megrendezése által.

A munkafolyamat egy adott fázisában viszont elköszöntek a társulattól, és jómagam hozzáláttam az összegyűjtött anyag előadássá formálásához. Kezdetben tehát csak a három témakörre koncentráltunk, de azóta más szintre helyeztük, ez ugyanis nem egy tudományos-ismeretterjesztő előadás, hanem teljes mértékben művészi, színházi. A zárt körű munkabemutatón az is bebizonyosodott, hogy egy szórakoztató, nagyon modern, kortárs előadást hoztunk létre. Térfásan megjegyezném, hogy ez az igazi családi színház. Ajánljuk mindenkinek középiskolás kortól, kiváltképp a szülőknek, mert szórakoztató jellege mellett tanulságos is. Ha beszélünk róla, ha nem, ezek a problémák a közvetlen közelünkben is jelen vannak, méghozzá nagyobb mértékben, mint gondolnánk – mondta a rendező.

Az előadás szereplői: Béres Márta, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor, Mikes Imre, Pletl Zoltán, valamint első ízben a KDSZ társulatának tagjaként Mezei Kinga. Támogatója Szabadka önkormányzata, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap. Urbán András azt is megjegyezte, hogy a bemutatóval, egyúttal színházuk 17. születésnapját is megünneplik, tehát lesz utána torta is.